Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Slovenie voor België & Nederland
Garanties van Slovenie Reizen met ANVR en SGR

Grensovergang

Slovenië grenst aan vier landen: Oostenrijjk, Italië, Kroatië  en Hongarije. Dit zijn allemaal lidstaten van de Europese Unie en dus geldt een vrij verkeer van personen. De Adriatische zee, als onderdeel van de Middellandse Zee, hoort voor een stuk bij Slovenie en er zijn ook internationale havens. 
Slovenië behoort net als Nederland tot de Schengenlanden. Het Schengenverdrag houdt in dat inwoners van alle Schengenlanden vrij mogen reizen binnen de verschillende Schengenlanden. Men dient natuurlijk wel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een identiteitskaart. Kinderen moeten in het bezit zijn van een eigen identiteitsbewijs. Bezoekers die niet uit een Schengenland komen kunnen een visum voor maximaal drie maanden aanvragen.
Zorg ook voor een geldig rijbewijs als u auto rijdt of als u van plan bent om een auto te huren. Een internationaal rijbewijs is niet nodig.
 
Het enige internationale vliegveld in Slovenië is Ljubljana Airport (Brnik), gelegen ten noorden van de hoofdstad en heeft de IATA luchthavencode: LJU)
 
Meer informatie over de Sloveense luchthaven, zoals aankomst en vertrek, vindt u hier.
 
Als je met je eigen auto uit Nederland of Belgie op vakantie gaat naar Slovenie, dan passeer je de landen Duitsland en Oostenrijk. Over de weg komen de meeste toeristen die uit Nederland of België komen Slovenië binnen via de grensovergang: 
 
De meest gebruikte route naar Slovenië is via Frankfurt en München in Duitsland, Salzburg en Villach in Oostenrijk en vervolgens via de Karawanken tunnel naar Ljubljana. Zo kom je de grens over in Kranjska Gora aan de voet van de Julische Alpen. Via deze route passeer je in Oostenrijk veel (tol) tunnels en soms kan het druk zijn bij de grens tunnel.
 
Een alternatieve route is van Frankfurt naar Nürnberg (Neurenberg) in Duitsland en dan bij Passau de grens met Oostenrijk passeren. Via Graz kom je bij Maribor in het noordoosten Slovenië binnen.
 
Gemiddeld heb je circa 12 uur nodig om in Slovenie aan te komen. In juli en augustus kan het op piekmomenten druk zijn bij de grensovergangen (vooral op zaterdag). Probeer daarom te vermijden om in het weekend naar Slovenië te vertrekken. Op zondag door Duitsland rijden kan voordelen bieden, omdat dan vrachtverkeer niet is toegestaan.  Je kunt in een keer rijden, maar je kunt ook onderweg overnachten. Ook bij andere grensovergangen, zoals tussen Slovenie en Kroatie kan het soms druk zijn in het hoogseizoen. Houdt daar wel rekening mee en neem zeker voldoende water mee in de auto, en houdt de verkeersinformatie in de gaten.
 
Om in Slovenië te mogen rijden is een vignet nodig. Die kun je bij de tankstations kopen, zelfs al in het zuiden van Duitsland, maar ook bij de grenzen. Ook op doorreis door Oostenrijk is een vignet nodig. Daar kan het meestal weer druk zijn. Dat vignet moet je op een duidelijke plek achter de voorruit plakken. 
 
Voor Oostenrijk kun je 3 verschillende vignetten kopen. Vooraf (digitaal) bestellen doe je hier. Maar er zijn meerdere online sites beschikbaar.
• 10 dagen voor EUR 9,40
• 2 maanden EUR 27,40
• 1 jaar EUR 91,10
 
Voor Slovenie kun je 3 verschillende vignetten kopen. Actuele prijzen en informatie vind je hier
• 1 week voor EUR 15,00
• 1 maand EUR 30,00
• 1 jaar EUR 110,00
 
 
Let op: De politie controleert veelvuldig op de toltrajecten. Wie geen geldig vignet dan wel tolbadge heeft, kan op een hoge boete rekenen.
Bergwandeling en passeren landsgrens?
Wilt u een wandeling in de bergen maken? Houd dan rekening met snel wisselende weersomstandigheden. Bereid u goed voor. Zorg voor een goed opgeladen telefoon met gps, laat bij je accommodatie weten waar je naartoe gaat, en bij grensstreken moet je je ook altijd kunnen identificeren (eigenlijk altijd natuurlijk).
 
Voedingsmiddelen: Wat mag u meenemen vanuit Nederland naar Slovenië?
Levensmiddelen en fruit mogen onbeperkt ingevoerd worden, mits voor eigen gebruik. 
 
Wat mag mee naar Nederland?
De uitvoer van verse of geconserveerde paddenstoelen is verboden, tenzij je een aankoopbewijs kunt overleggen.