Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Slovenie voor België & Nederland
Garanties van Slovenie Reizen met ANVR en SGR

Klimaat en Natuur van Slovenie

Klimaat van Slovenië

Slovenië kun je grofweg verdelen in drie geografische regio's die grotendeels het klimaat bepalen.
- Het hooggebergte van en rondom de Julische Alpen met een alpien klimaat. Denk hier aan een vergelijkbaar klimaat als in de bergen van Oostenrijk. Waar het berglandschap wat lager is spreken we van een gematigd landklimaat.
- De kustregio met een mediterraan klimaat, met kenmerkende vegetatie van palmbomen en cipressen, warme zomers en milde winters.
- In het lager gelegen deel van Slovenië kun je spreken van een gematigd zeeklimaat of een gematigd landklimaat ((noord)oosten). Een beetje ertussenin. 

Afhankelijk van je interesse kun je altijd naar Slovenië toe voor een mooie vakantie. Maar in de winter zijn de berggebieden vaak bedekt met een pak sneeuw en kun je er goed terecht voor wintersport. Het echte voorjaar met aangenamere temperaturen begint eind april, met regionale verschillen. En het natuurlijk nog wisselvallig zijn. Ook het najaar kan heel mooi zijn. Na de tweede helft van september met de druivenoogst en wanneer in de glooiende landschappen de "Indian Summer" van Slovenië begint met prachtige herfstkleuren. Het aantal zomerse dagen neemt in die periode snel af.

 

Natuur in Slovenië

De afwisselende en vooral groene natuur in Slovenië is een van de belangrijkste redenen om dit land te bezoeken. Meer dan 50% van het oppervlakte is bebost. Bergen, meren, rivieren, grotten, kleinschalige landbouw, wijngaarden, stadsparken, nationale - en natuurparken, werelderfgoed Unesco (biosphere), alles op een oppervlakte van ongeveer de helft van Nederland! Bloggers, vloggers, reisgidsen, Lonely Planet, iedereen is enthousiast over deze "must-see" bestemming in het hart van Europa. Maar je moet het echt zelf beleven. Er is ook een rijke flora en fauna. Op de bergweiden is het een kleurrijke en geurende beleving aan bloemen en planten. Daar komt een groot aantal vlinders op af. Met zo'n 180 soorten hoort Slovenië tot de beste vlindergebieden in Europa. Er leeft ook groot wild: gemzen, steenbokken, edelherten, reeën, wolven, vossen, goudjakhalzen, enkele lynxen en beren. Er zijn excursies mogelijk om beren te spotten.

Wat je allemaal kunt zien en doen op vakantie in Slovenië ontdek je hier!