Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Slovenie voor België & Nederland
Garanties van Slovenie Reizen met ANVR en SGR

telefoonnummers, feestdagen en openingstijden

Belangrijke telefoonnummers Slovenië:
112 Algemeen alarmnummer voor ambulance, politie en brandweer
113 Alarmnummer politie 
1987 AMZS (Avto-moto zveza Slovenije), Pech onderweg   (Sloveense ANWB) 1987 
080 1900 Hulpnummer voor toeristen
+ 386 (0)1420-1460 Nederlandse Ambasade in Slovenië 

Nationale Feestdagen zijn: 
Er zijn in Slovenië gedurende het jaar behoorlijk wat feestdagen. Veel van deze dagen hebben een religieuze oorsprong of hebben te maken met de geschiedenis van Slovenië. Op deze dagen zullen de meeste winkels en openbare instanties gesloten zijn. Restaurants en cafés zullen op deze dagen wel geopend zijn. Dit zijn de nationale feestdagen in Slovenië die jaarlijks op dezelfde dag gehouden worden:
1 en 2 januari – Nieuwjaar
8 februari – Dag van de Sloveens cultuur (Prešernov dan)
27 april – Dag van het verzet
1 en 2 mei – Dag van de arbeid
25 juni – Onafhankelijkheidsdag
15 augustus – Maria Hemelvaartsdag
31 oktober – Reformatiedag / Hervormingsdag
1 november – Allerheiligen
25 december – Kerstmis
26 december – Dag van de Onafhankelijkheid en nationale eenheid
Variabele feestdagen: Pasen en Paasmaandag (Tweede Paasdag)

Algemene openingstijden 
Bank: maandag tot en met vrijdag van 9 uur tot 17 uur
Postkantoor: maandag tot en met vrijdag van 8 uur tot 18 uur, zaterdag van 8 uur tot 12 uur
Museum: maandag gesloten (!), dinsdag tot en met zondag van 9 of 10 uur tot 17 of 18 uur. Bekijk voor de zekerheid per museum de openingstijden.
Apotheek: maandag tot en met vrijdag van 7 uur tot 19 uur, zaterdag van 7 uur tot 13 uur. In grote steden zijn er altijd een of enkele apotheken die 24 uur per dag open zijn.

De winkels, supermarkten, postkantoren, banken en musea zijn gewoonlijk geopend van 08:00 tot 19:00 en op zaterdag van 08:00 tot 13:00. De zondag is normaal gesproken de vaste sluitingsdag. Vaak zijn grotere winkelcentra wel open op zondag.

Geld in Slovenie:
Net als in Nederland betaal je in Slovenië met de euro. In de grotere steden en plaatsen in Slovenië zijn er over het algemeen genoeg geldautomaten (ATM) en banken te vinden waar je gewoon met je Nederlandse bankpas contant geld kunt opnemen. In de kleinere dorpjes is net als in Nederland het aanbod schaarser. Bij de meeste winkels en restaurants kun je gewoon met je Nederlandse betaalpas (maestro) betalen. Ook worden de gangbare creditcards geaccepteerd. In de kleinere winkels, cafés en op de markt is dit vaak niet het geval. Zorg er daarom voor dat je altijd genoeg contanten op zak hebt, verdeeld in wat kleinere coupures.

Veilig op vakantie in Slovenie:
Slovenië staat bekend als een zeer veilig land waar geen bijzondere veiligheidswaarschuwingen voor gelden. Er zijn in Slovenië geen gebieden of plaatsen die gezien worden als onveilig. Wel moet je in de grotere plaatsen en bij de populaire toeristische attracties waakzaam zijn op zakkenrollers. Laat geen waardevolle spullen (in het zicht) in de auto. Er is in Slovenië maar weinig criminaliteit, maar voorkomen is beter dan genezen.

Taal:
De officiële en meest gesproken taal van Slovenië is het Sloveens. Het Sloveens behoort tot de Slavische talen, specifieker de zuidslavische talen, waartoe ook het Kroatisch, Bosnisch, Servisch, Montenegrijns, Macedonisch en Bulgaars toebehoren. Al deze talen hebben veel met elkaar gemeen. Italiaans en Hongaars worden ook officieel gebruikt in kleine regio's met een gemengde etnische bevolking. Naast het Sloveens wordt door een groot deel van de bevolking goed Engels gesproken. Met name de mensen die in de toeristische sector werkzaam zijn spreken goed tot zeer goed Engels en velen ook Duits.

Telefoon / Internet:
Het bereik is op veel plaatsen in Slovenië goed tot uitstekend. Alleen in de meer afgelegen gebieden en op sommige bergen is het bereik wat minder. Op veel plaatsen wordt er tegenwoordig gratis wifi aangeboden. Vaak is deze onversleuteld en dus niet heel veilig om te gebruiken. Is deze wel versleuteld, dan is het wachtwoord vaak te vinden op de menukaart of kan de ober uitkomst bieden.
Omdat Slovenie bij de Europese Unie hoort zijn er geen extra roaming kosten meer. Let wel op wat voor bundels er in jouw abonnement van toepassing zijn. Check dat voordat je op vakantie gaat.