Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Slovenie voor België & Nederland
Garanties van Slovenie Reizen met ANVR en SGR

Dinarische Alpen

Dinarische Alpen

De Dinarische Alpen bestaan uit een hoog-, laag- en middelgebergte. Het is een 650 km lang bergketen die van Slovenië in zuidelijke richting loopt, via Kroatië, Bosnië Herzegovina en Servië, tot in Albanië. Een heel klein stukje ligt ook nog in Italië, boven de stad Trieste.

De Dinarische Alpen hebben haar naam te danken aan de Dinari, een grensgebergte tussen Kroatie en Bosnie Herzegovina. De Dinarische Alpen bestaan uit meerdere kleinere bergketens, zoals n.p. Velebit in Kroatie, of de nationale parken Durmitor, Biogradska Gora, Prokletije, Lovcen en Orjen in Montenegro. De Dinarische Alpen eindigen in Albanie bij nationaal park Theth en nationaal park Valbona. In n.p. Theth is ook de hoogste top, Maja Jezercë 2.694m.

Het gebergte volgt eigenlijk de hele de Adriatische kust. Het gebergte bestaat voornamelijk uit karst en kalksteen. Omdat het relatief zacht en poreus gesteente is, zijn veel grotten uitgesleten.

De Dinarische Alpen in Slovenië begint onder de Julische Alpen bij de bergen van Trnovski Gozd en de Soca rivier. De bergen rond Idrija en Cerkno, het Bloke plateau en bergen Krim en Rakitna, de bergen rondom de Vipava Vallei (waaronder de kale berg Nanos) en het hoogland van Kočevje horen bij het Sloveense deel van de Dinarische Alpen. Het hoogste punt van de keten in Slovenië is Veliki Sneznik, 1.796 m.

Er komt relatief weinig vegetatie voor in de Dinarische Alpen. Dit komt door de onvruchtbare grond van karst en kalksteen. Als het regent verdwijnt het regenwater snel. In het Sloveense deel is nog de meeste begroeiing te zien.

Het kruipklokje of het Servisch klokje (Campanula poscharskyana) komt van origine uit de Dinarische Alpen. Tegenwoordig kun je deze plant bij menig tuincentrum kopen.

Eigenlijk kom je van alles tegen, bossen, rotspartijen, het is lieflijk en soms grillig en onherbergzaam. Als je de boeken van A. den Doolaerd (Het Land Achter Gods Rug en De Herberg met het Hoefijzer) hebt gelezen, dan kun je ook mooi gevoel krijgen bij deze ruwe bergen en haar bewoners.

Vele vogelsoorten komen hier voor en wilde (roof)dieren als beren, wolven, vossen, de balkan lynx, en gemzen.

De omgeving is ideaal voor: wandelen, fietsen, natuurexcursies en veel inwoners van deze gebieden jagen ook nog. De bergen naast de Vipava vallei zijn ideaal voor paragliden. De Karst is een perfect gebied voor natuurliefhebbers. Eigenlijk voor ieder wat wils, want er zijn ook kraakheldere meren en rivieren..

Je kunt Bloke, Cerkno, Idrija, Kras en Kocevje hiervandaan goed bezoeken.