Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Slovenie voor België & Nederland
Garanties van Slovenie Reizen met ANVR en SGR

Kamnik Savinja Alpen

Kamnik Savinja Alpen 

De Kamnik-Savinja Alpen zijn een bergketen in het noorden van Slovenië, die het meest zuidoostelijke deel van de Alpenboog vertegenwoordigt. In dit kleine gebied zijn zowel het schilderachtige landschap als de rijke biodiversiteit van flora en fauna bewaard gebleven.

De natuurlijke schatten van de bergvegetatie, de adembenemende panoramische uitzichten, prachtige watervallen en de kristalheldere rivieren worden aangevuld door het culturele landschap van weelderige bergweiden, unieke architectuur en de smaak van heerlijke huisgemaakte lokale gerechten zoals: gedroogde vleesproducten, een soort kwark en kwarkkaas, deegpakketjes gevuld met gedroogde peren en overgoten met honing, goulash, een boerengerecht gemaakt van boekweit, een semi-gestoofde worst, zelf gebakken brood, roomgebakje, de beroemde Trnič kaas.

De Kamnik- en Savinja-Alpen zijn erg populair onder bergbeklimmers. De hoogste toppen zijn hoger dan 2500 meter en goed gemarkeerde bergpaden leiden je ernaartoe. De Velika Planina-bergweide wordt beschouwd als een van de mooiste Sloveense bergweiden. Midden in het bergachtige landschap bevinden zich twee van de mooiste valleien van Slovenië - de Logar-vallei met de Rinka-waterval en de Kamniška Bistrica-vallei. Een wandeling naar de gletsjer onder Mt. Skuta is een bijzondere ervaring en je kunt ook een populair panoramisch uitkijkpunt bezoeken op de top van de berg Storžič.

De Kamnik-Savinja Alpen onderscheiden zich door een grote verscheidenheid aan reliëfs, intermitterende plateaus en diep uitgehouwen valleien van gletsjer- of rivieroorsprong die kenmerkend zijn voor het hart van deze berggroep. Een dicht netwerk van gemarkeerde bergpaden doorkruist het gebied van de Kamnik-Savinja Alpen en lokt wandelaars en bergbeklimmers naar berghutten, rivierbronnen, bergtoppen en verschillende natuurlijke en culturele bezienswaardigheden.

Watersportliefhebbers en adrenaline-liefhebbers kunnen het hele jaar door verschillende avonturen beleven.

De omgeving biedt veel mogelijkheden voor wielrennen en mountainbiken. Het landschap is erg dynamisch en is vooral aantrekkelijk voor veeleisende en geharde fietsers. Begin juli komen veel fietsliefhebbers om de beroemde Alpine Marathon Route te bedwingen die de Kamnik-Savinja Alpen omcirkelt. Met een lengte van 130 kilometer en een totale stijging van 2000 meter is de route uitgegroeid tot een echte wielerklassieker in de regio Alpe-Adria.

Het afwisselende landschap zelf biedt heerlijke wandelingen tussen weilanden, beekjes en bossen. 

Mooie rivieren in de Kamnik-Savinja Alpen bieden fantastische mogelijkheden om te vissen en vliegvissen.

De Kamnik-Savinja Alpen zijn ook aantrekkelijk in de winter, wanneer de natuur rust. De besneeuwde hellingen zijn ideaal om te rodelen en skiën, en de witte weilanden nodigen je uit om te langlaufen, skaten of sneeuwschoenwandelen. Er is hier volop ruimte voor skitochten, en ijsklimmers kunnen langs prachtige bevroren watervallen klimmen.

Bij elke stap vinden kinderen mogelijkheden voor winterplezier!

De Kamnik-Savinja Alpen bieden een breed scala aan klimroutes van alle moeilijkheidsgraden die zowel in de zomer als in de winter bereikbaar zijn. Tijdens de koude wintermaanden zijn bevroren watervallen en kloven een echte trekpleister voor ijsklimmers.

Bekijk de milieuvriendelijke Alpenarchitectuur en ervaar de verhalen van kerken en kapellen, kastelen, hoge bergen, boerderijen, herdershutten, traditionele gebouwen, musea en tentoonstellingen.

De ondergrondse grotten onthullen de mysteries van het verleden, van de prehistorische vorming van de bergen, de miljoenen jaren durende creatie van druipstenen, het leven van jagers en grotdieren uit de ijstijd en helemaal tot de verhalen van mensen die eeuwen geleden in grotten leefden.

Ga op verkenning naar: de Sneeuwgrot in Raduha, de archeologische kenmerken van Potočka zijalka, de verhalen van Fidov Gaj, Kamniška jama en de Veternice-grotten op Velika planina en andere grotten.

Miljoenen jaren geleden rezen machtige bergen uit de diepten van de Tethyszee en droegen sporen van vroeger leven met zich mee. De vindplaats van fossielen uit het midden van het Trias is een buitengewoon kenmerk van wereldklasse in de Kamnik-Savinja Alpen.

Bewonder de tentoonstelling van fossielen uit het Midden-Trias in Solčava en bekijk de prachtige tufsteenformaties, de bron en fossielen in Jezersko.

Breng in de omgeving bijvoorbeeld een bezoek aan: 
Kamnik, Krvavec, Logarska Dolina, Velika planina. 

Het is een ideale omgeving voor: bergwandelingen, klimmen en wintersport.

Ook in de regio van Kamnik worden veel activiteiten en festivals georganiseerd zoals bijvoorbeeld: in april en mei is er een voorjaarsbloemententoonstelling, een berg hout festival in mei, in september een nationaal klederdracht festival en een schapenwol festival. Dit zijn maar enkele voorbeelden.  

Ook valt er genoeg te bezoeken aan cultureel erfgoed. 
De rijke erfenis van eenvoudige boeren, boswachters en stedelingen die door de geschiedenis heen naar de toppen van de Kamnik-Savinja Alpen hebben gestaard. De levendige hartslag van de middeleeuwse stad raakvlakken met de legendes en bewaarde tradities van kennis, overtuigingen en samenleven met de natuur.
Bekijk de milieuvriendelijke Alpenarchitectuur en ervaar de verhalen van kerken en kapellen, kastelen, boerderijen in de hoge bergen, herderhutten, traditionele gebouwen, musea en tentoonstellingen.

Ontdek cultureel erfgoed in: Kamnik, Solčavsko, Luče, Jezersko en Predvor.