Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Slovenie voor België & Nederland
Garanties van Slovenie Reizen met ANVR en SGR

Triglav Nationaal Park

Triglav Nationaal Park

Majestueus, mysterieus, spannend, speels en uniek. Nationaal park Triglav, is het enige nationale park in Slovenië. Het strekt zich uit in het noordwestelijke deel van het land langs de grenzen met Italië en Oostenrijk.
Het park omvat voor het grootste deel bergen en plateaus van de Julische Alpen en beslaat 4% procent van het Sloveense grondgebied.

Ongerepte natuur
Kristalheldere rivieren, overblijfselen van ongerepte bossen, hooggelegen bergkammen en toppen, gletsjer gesneden U-vormige valleien, gletsjermeren, hoogveen en nog veel meer. Ontdek zelf deze prachtige natuur. 

Je vindt hier diersoorten, waaronder de wolf, beer en lynx, en een overvloed aan flora. In dit land van mythen en legenden leven mensen nog steeds in perfecte harmonie met de natuur, geheel afgestemd op haar traditie.

Uitgestrekte, betoverende bossen, diep gebeeldhouwde valleien, hooggelegen weilanden en kristalhelder water dat van de hellingen van de hoogste berg van het land, Triglav, naar rivieren, meren en beken stroomt.

Divers reliëf biedt een schat aan natuurlijke attracties.

Fantastische Fauna
Met zijn gevarieerde klimaat en een schat aan landschapstypes, herbergt het Triglav Nationaal Park ongeveer 7.000 planten- en diersoorten, van kleine insecten en zoetwatervissen tot majestueuze edelherten en een trotse steenarend.

Cultureel erfgoed
Het alpiene culturele erfgoed in Slovenië is uitzonderlijk en de bescherming ervan is een topprioriteit. Naast het beroemde Aljaž-torentje bovenop Triglav, herbergt het park nog twee culturele monumenten van nationaal belang. Naast het behoud van de ongerepte natuur, wordt ook het authentieke culturele erfgoed van het gebied beschermd. 

Eerlijk eigengemaakt voedsel
Biologische landbouw en duurzame veehouderij waarbij het vee graast op groene bergweiden vormen een solide basis voor de productie van echt zelfgemaakt voedsel. Verschillende lokale kazen hebben de beschermde oorsprongsbenaming gekregen.
De harde volle kazen 'Tolminc' en 'Bovški sir' en zachte kaas 'Mohant' smaken heerlijk.

Nationaal park Triglav, is het enige nationale park in Slovenië, en in het park gelden belangrijke regels voor de bescherming van natuur en milieu, daarom wordt het park beschouwd als een van de mooiste bestemmingen in Slovenië om per fiets of te voet te verkennen.
Als je de paden naar de top van de hoogste Sloveense bergen neemt, word je beloond met adembenemende uitzichten. Het is mogelijk om vanaf bepaalde uitkijkpunten helemaal naar de Adriatische Zee te kijken.

Waterrijk
Het zeer waterrijke park voedt de bossen met frisse lucht. Ook het gletsjermeer in Bohinj laat een blijvende indruk achter. In de zomer is het meer geschikt om in te zwemmen of te roeien. Bezoek naast de Savica-waterval ook zeker de Peričnik-waterval, de bekendste waterval in Slovenië waar je onder door kunt lopen. 

Bezoek de prachtige rivierkloof “de Vintgar-kloof” bij Bled en de prachtige Tolmin-kloven, die worden beschouwd als het laagste punt in het park. Het hoogste punt is Triglav, waarna het park zijn naam dankt.

Bijzonderheden
De bekendste Sloveense berg is 2864 meter hoog. Het wordt beschouwd als een symbool van de Sloveense geest en komt ook voor op de Sloveense vlag en het wapenschild. 

Op de top van Triglav staat de Aljaz-toren, een berghut en een cultureel monument van nationaal belang. Terwijl hij als priester diende, merkte Jakob Aljaž de grote belangstelling van buitenlanders voor de Sloveense bergen op. Hij wilde zich tegen deze belangen verzetten door de top van Triglav te kopen van de gemeente Dovje en Mojstrana. Het koopcontract werd op 14 april 1895 ondertekend en de cilindrische toren, die de vorige houten constructie verving, kwam al op 7 augustus van hetzelfde jaar op de top van de berg te staan. Jakob Aljaž schonk later de top van Triglav aan de Alpine Association of Slovenia. Beklim de hoogste Sloveense berg of bezoek het Nationaal Museum van Slovenië in Ljubljana en de tentoonstelling Aljaž Tower: "This metal has soul!".

Het Triglav Nationaal Park beslaat 880 vierkante kilometer, wat neerkomt op 4% van de oppervlakte van Slovenië.

Het doel van de stichting van het park is het behouden van een uitzonderlijk natuurlijk en cultureel erfgoed voor toekomstige generaties, daarom is het onderworpen aan specifieke gedragsregels. Het is verboden afval weg te gooien en bloemen te plukken, vuur te maken en parkeren is alleen toegestaan in speciaal daarvoor aangewezen gebieden.

Bezoek een informatiecentrum en kies je pad, een rondleiding, een creatieve workshop in de natuur, of een andere ervaring…    

Cultuur
De cultuur van de plaatsen in de Boven Sava Vallei zijn niet alleen musea, kerken en monumenten. Cultuur is ook de manier van leven van de lokale bevolking, die door de eeuwen heen hun identiteit heeft gevormd. Luister daarom naar de zeer speciale dorpsrituelen en zie wat gebruiken.

De ongerepte natuur van de Julische Alpen kreeg van UNESCO de titel 'biosfeer', een plek voor leven, voor het lichaam en voor de ziel. Om in de diepte van jezelf te springen...

Uitzichtpunt
De noordelijke muur van Triglav is een van de machtigste muren in de Julische Alpen. Met een breedte van 3000 m en een hoogte van 1000 m met ongeveer 100 alpinistische routes is het een van de meest populaire en bezochte muren in de Julische Alpen. Bergbeklimmers prijzen vooral de routes over de Čop-pilaar, de Sfinx en de planken van Goldhorn. Free-climbers kunnen de top ‘Raz Mojstranških veveric’ uitproberen.

Iedereen die op zijn minst een beetje fit is, kan de 1.758 meter hoge Luknja (Hole) aan de westkant van de noordelijke muur van Triglav bezoeken. Je voelt de energie van een oude doorgang tussen de valleien van de Sava en de Soča-rivieren.

Een ander prachtig en uniek uitzichtpunt dat je zeker moet bezoeken is Ajdovska Deklica, een door de natuur gevormd kunstwerk.