Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Slovenie voor België & Nederland
Garanties van Slovenie Reizen met ANVR en SGR

Ankaran

Ankaran in het kort

De stad Ankaran is een groen en gezond startpunt om Sloveens Istrië te verkennen. Het is de meest noordelijke badplaats van Slovenië en ligt tegen de grens van Italië. Ankaran is beroemd om zijn aangename en therapeutische klimaat. Het ligt tegen het landschapspark Debeli Rtič, wat een beschermd deel van de kust is. Debeli Rtič en  de baai van St. Bartholomeus zijn archeologische overblijfselen die dateren uit de Romeinse tijd. Debeli Rtič heeft een prachtig strand, het is een heel mooi gebied om wandelingen te maken, en duikers genieten van kleurrijke schatten van de natuur. Als je langs de kust wandelt zul je allerlei prachtige ontdekkingen doen. Het landschapspark Debeli Rtič ligt aan de rand van het schiereiland Ankaran aan de grens met Italië, en de Golf van Triëst.
 
In het hart van het park ligt de kaap met een flysch-klif die reikt tussen de 12 en 36 meter boven de zeespiegel, een ongerepte kustlijn en een onderwaterrif. Andere interessante kenmerken zijn natuurlijke baaien en wetlands. Landinwaarts vind je een vruchtbare heuvelrug met onderaardse vegetatie, wijngaarden en olijfboomgaarden die prachtige uitzichten geven.Het gebied van Debeli rtič is een van de zeldzaamste natuurlijk bewaarde delen van de Sloveense zee en kust, en daarom erg belangrijk voor het behoud van de biodiversiteit.
In de wateren leven zeldzame, bedreigde diersoorten en zeeflora en -fauna zoals; de nobele hok, het langsnuitzeepaardje, de verkapte spinkrab, mediterraan steenkoraal, de zeeschildpad shag, en de meest bedreigde diersoort de Adriatische steur.  De rijke onderwaterwereld rondom Debeli rtič herbergt bijna 700 diersoorten, waaronder meer dan een derde van alle vissoorten in de Sloveense zee.
 
Vanwege de natuurlijke diversiteit en vanwege de bewoners die het heel goed beschermen, is het Ankaran-schiereiland praktisch een eiland in het uiterste noorden van de Adriatische Zee geworden.
Dit dunbevolkte schiereiland aan de grens met Italië is het meest noordelijke deel van de Sloveense kust. Bijzonder aan de locatie is de uitgesproken zonnige ligging en openheid richting zee. Tegenwoordig is het grootste deel van het gebied bedekt met olijf- en wijngaarden. De glooiende wijngaarden strekken zich uit over bijna 70 hectare en verbouwen vooral aromatische druiven door de nabijheid van de zee.
 
Debeli rtič biedt een adembenemend panoramisch uitzicht over de hele Golf van Triëst, van Piran tot Grado en de toppen van de Italiaanse Dolomieten.
 
Bezoek: de bewaard gebleven gemeenschappelijke broodoven, geniet van de flora en fauna, het Mediterrane park met planten uit alle continenten, de baai van St. Bartholomeus die zich op slechts tientallen meters van de Sloveens-Italiaanse grens bevindt. Hier is een populair natuurgrasstrand, dat vooral milieubewuste gasten trekt en een mosselkwekerij, de nederzetting Lazaret die nog is bezocht door Keizer Franz Joseph in 1869. Ook vind je nog bewaarde overblijfselen van de verdedingslinie uit de Tweede Wereldoorlog  die zijn gebouwd door het Duitse leger.
 
Stranden
Op het schiereiland Ankaran zijn prachtige stranden te vinden waar je heerlijk kunt vertoeven.  De Sloveense zee is ondiep, dus warm en aangenaam om in te zwemmen tijdens de zomermaanden. De zeetemperatuur bereikt op de warmste dagen tot 28 graden Celsius. Een gratis zomervakantiebus verbindt alle stranden.
De bekende stranden zijn: Valdoltra beach, Debeli rtič strand, Študent strand, Adria Ankaran-strand, Jeugd- en kuuroord Debeli rtič, De baai van St. Bartholomeus strand.
Het schiereiland Ankaran biedt tal van ervaringen en mogelijkheden om de mooiste hoekjes van de Sloveense kust te verkennen. De ongerepte natuur, diverse stranden en wellnesscentra bieden de mogelijkheid voor totale ontspanning, een stap verwijderd van de dagelijkse routine. Smaken van lokaal geproduceerde groenten, fruit, wijn en olijfolie en een gastvrije bevolking maken het geheel helemaal compleet.
 
Als je een meer actieve vakantie wilt, biedt het schiereiland Ankaran vele wandelpaden zoals het pad van Bebler van 12km lang, en mogelijkheden voor fietstochten in een aangename groene omgeving tussen bomen en wijngaarden. Het schiereiland biedt ook tal van mogelijkheden voor sportliefhebbers, aangezien er meerdere sportvelden zijn, zoals tennis, beachvolleybal, speeltuinen, en een sportrecreatiepark. Paardrijden behoort ook tot de mogelijkheden. En natuurlijk kun je tal van watersporten beoefenen zoals kajakken, kanoen, waterfietsen, scooter, surfen of suppen.
Het is ook zeker de moeite waard om een van de vele evenementen in Ankaran te bezoeken.