Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Slovenie voor België & Nederland
Garanties van Slovenie Reizen met ANVR en SGR

Bela Krajina

Bela Krajina in het kort

Kom naar het platteland van Slovenië en er zal een wereld voor je open gaan.
De weelderige natuur in dit lagere karstlandschap herbergt veel verborgen geologische verschijnselen. Met door mensen gemaakte creaties vormt het een schilderachtig cultureel landschap. Een levendig cultureel erfgoed heeft zich in de loop van millennia ontwikkeld. Hier leven inwoners van drie religies en vijf etniciteiten in harmonie samen.

De regio Bela krajina bevindt zich langs de legendarische grensrivier Kolpa met Kroatië. De omgeving zal je verrassen met uitzichten over weiden vol zilverberken. Črnomelj, Metlika en Semič zijn steden met eigenzinnige folklore, handwerk, wijn en uitstekende gerechten.

De paaseieren van Bela krajina en de “drsanke” zijn heel beroemd. Ze worden op een bijzondere manier versierd. Je kunt ze bewonderen in het Bela krajina Museum.

Ook welkom in het land van Groene George, die de lente naar Slovenië brengt. Het is geen toeval dat het traditionele St. George-festival dat bekend staat als "jurjevanje" precies in Bela krajina wordt gehouden, de plaats van Mithra's eeuwenoude geloof in de kracht van de zon. De mensen hier zijn vrolijk en vriendelijk, en menig huis verspreidt heerlijke geuren van "belokranjska pogača", een traditioneel platbrood dat op Europees niveau wordt beschermd. Waar de zon schijnt, wordt er brood gebakken, zoals het Sloveense gezegde luidt. En de wijn vloeit, zou je eraan kunnen toevoegen. Het gunstige klimaat en de hardwerkende wijnboeren dragen bij aan een goede oogst. Naast traditionele variëteiten zoals de rode Metliška Črnina-wijn, is dit de thuisbasis van uitstekende rosés en wijnen uit de late oogst. 

Bela Krajina en omgeving is dan ook zeker een bezoek waard! 

Bezoek bijvoorbeeld:

•    De Kolpa rivier en ga heerlijk zwemmen in de warmste rivier van Slovenië.  
•    Šokčev dvor in Žuniči Openluchtmuseum, dat een typische boerderij van de Servische gemeenschap in Bela Krajina
     vertegenwoordigt. 
•    Regionaal park Lahinja. Een mysterieuze, prachtige omgeving in de natuur. In het hart van Bela krajina-regio stroomt
     de rivier Lahinja omringd door bossen, moerassen en vochtige weilanden. 
•    Een gemeenschaps wijngaardhuisje in Drašiči en Božakovo.
•    De bron van de Krupa rivier
•    Wijngaarde, boerderij en wijnmakerij Dolc 1834, die een bijzondere gastvrijheid verleent. 
•    Crnomelj waterval

Verder zijn er nog talloze wijngaarden, en wijnkelders die je kunt bezoeken zoals: KZ Metlika wijnkelder, Sturm wijnkelder en wijngaard, maar ook bierbrouwerij Vizir is de moeite waard.