Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Slovenie voor België & Nederland
Garanties van Slovenie Reizen met ANVR en SGR

Brda en Goriska Brda

Brda en Goriska Brda in het kort

Welkom in dit zonnige en zoete deel van Slovenië, in een regio vol verkwikkende momenten! Hier kun je achterover leunen en ontspannen met een glas heerlijke regionale wijn. Bereid je hier ook voor op een culinaire verwennerij, terwijl je de traditionele festivals bijwoont, door romantische dorpjes dwaalt of tussen de wijngaarden, olijfboomgaarden en boomgaarden wandelt.

De wijnkelder van Klet Brda staat bekend als de grootste van het land. De Brda-regio is er trots op om de thuisbasis te zijn van een aantal van de 100 beste wijnmakers ter wereld.

Cultureel erfgoed in Brda is door de eeuwen heen met elkaar verweven: van gecultiveerde landschappen, typische architecturen van dorpen en kastelen tot tal van etnologische attracties, gebruiken, gewoonten en een onderscheidend dialect. De stempel van het verleden heeft ongetwijfeld zijn sporen nagelaten.

Brda wordt voornamelijk verbouwd met wijngaarden en boomgaarden. Een natuurverkenner zal veel interessante dingen ontdekken over geologische, klimatologische en botanische kenmerken in deze ongerepte natuur.

Het heuvelachtige Brda-landschap is bezaaid met dorpen, sommige dorpen zijn gegroepeerd, andere weer langwerpig en verspreid. De huizen zijn verspreid over de bergkammen, maar ze zijn allemaal omgeven door de groene wijngaarden en boomgaarden waar wegen, en paden tussen door slingeren.

Brda staat bekend om zijn wereldberoemde Brda-fruit, wijn, uitstekende olijfolie en andere producten,  de heerlijke Brda-keuken - een verhaal vol avonturen, herinneringen en vreugdevolle bijeenkomsten.

Het zijn allemaal verleidelijke smaken in de regio Brda, die je moeilijk kunt weerstaan. 

Ervaar daarom  “het leven” in Brda.

Dit idyllische landschap, bijzonder en authentiek, behoudt zijn boodschap tijdens tal van traditionele evenementen. Het verbergt ook prachtige natuurverschijnselen die je kunt bezoeken en talloze mogelijkheden om actief te zijn tijdens je vakantie. Het aanbod wordt verrijkt met een ecologische boodschap.

Deze kleine regio is verweven met traditionele banden die je terug kunt zien in festiviteiten en een prachtige groene omgeving die wandelaars, fietsers en adrenaline-liefhebbers te wachten staan.


Bezoek bijvoorbeeld:

Natuurlijke attracties: 
•    Krčnik natuurstenen brug
•    Sabotin - Vredes park (de Sabotin-heuvel)
•    De primula auricula, een zeer mooie variëteit van de sleutelbloem. 
•    Kožbanjšček vallei en Kotline-zwembaden. Hier kun je heerlijk zwemmen in de zomer. 
•    de Korada-heuvel

Cultureel Erfgoed:  
•    De historische stad Šmartno
•    De uitkijktoren in Gonjače
•    Kojsko, een gotische kerk van het Heilige Kruis
•    Het Dobrovo-kasteel museum
•    Villa Vipolže, Renaissance herenhuis

Verder zijn er ook vele kerken in de omgeving (Sacraal erfgoed) te bezichtigen: de kerk in Šmartno, Gradno, in Kozana, Vrhovlje pri Kožbani, Senik, in Biljana, Doljne Cerovo, in Golo Brdo, in Neblo, en in Snežeče.  

Leuk weetje over de Primula auricula
Dicht bij het dorp Golo Brdo, over de linkeroever van de Idrija-rivier, staan steile kalkrotsen die uniek zijn in Brda. Nog merkwaardiger is dat hier, slechts 100 meter boven de zeespiegel, de Primula auricula, een zeer mooie variëteit van de sleutelbloem, groeit. Deze bloem is een typische bergbloem. De bloem is van de ijstijd tot op de dag van vandaag bewaard gebleven in het zonloze deel van de steile hellingl. De beste tijd om de volledige bloei van de bloem te bewonderen is eind maart of begin april. De brug over het zwembad naast de rivier is de ideale plek om deze prachtige primula te observeren.

De Kožbanjšček-vallei wordt verschillende keren doorkruist met strepen van een meer resistente rots, die de stroom op verschillende manieren heeft gevolgd. De beekjes hebben geprobeerd over een 10 meter hoge klif te stromen door miniatuurkanaaltjes, stroomversnellingen en watervallen uit te graven.Het heeft ook drie zwembaden gevormd die in de zomer een populaire badplaats zijn geworden voor de jeugd. 

De Korade Heuvel
Met de Korada-heuvel stijgt het heuvelachtige land van de Brda-regio tot de hoogste top van 812 meter boven de zeespiegel. De lokale bevolking noemt het Kobalar, genomen naar de verlaten boerderij "Pri Kobalarju", wat "Bij Kobalar's plaats" betekent. Net onder de top van de heuvel staan de kerk Sveta Genderca en de berghut, opgericht op de fundamenten van militaire gebouwen uit de Eerste Wereldoorlog. De Brici hebben Korada nooit gebruikt om dieren in de wei te laten grazen - het gras werd voornamelijk als gazon gebruikt.

Tegenwoordig zijn hier nog veel weideplanten te bewonderen die op andere plaatsen in de Brda-regio zijn uitgestorven. Er zijn verschillende paden die naar Korada leiden vanuit het centrum van de Brda-regio, vanuit de Soča-vallei en vanaf de Sabotin-heuvel. Onderweg zijn sporen te vinden van het slagveld van de Eerste Wereldoorlog. De flora die op de Korada-heuvel groeit, varieert niet zo veel als de planten op de Sabotin. Korada is ook een erg populaire plek voor veel wandelaars omdat het een spectaculair uitzicht biedt op de Alpen en de zee. 

Het is ook een aanrader om wijnhuizen, wijngaarden, fruitgaarden te bezoeken. Hier kun je vaak zelf druiven of fruit plukken, genieten van een proeverij, of vers seizoens fruit of andere eigengemaakte producten kopen. Echt een authentieke ervaring. 

In de omgeving van Goriska Brda kun je ook uitstekend wandelen, fietsen, of een toeristische bus nemen HoponBrda. Er zijn wel 9 prachtige fietsroutes en 8 wandelroutes beschikbaar. In Brda, waar je sappig fruit, kwaliteitswijnen en heerlijk Brda-eten vindt, kun je wandelen tussen groene wijngaarden en boomgaarden. Tijdens het wandelen of fietsen geniet je van een sprookjesachtig landschap, met uitzicht tot aan de zee, Friuli en Venetië, een land van heuvels.