Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Slovenie voor België & Nederland
Garanties van Slovenie Reizen met ANVR en SGR

Celje

Celje is een stad met mogelijkheden

De stad Celje ligt ongeveer halverwege tussen de hoofdstad Ljubljana en de stad Maribor. Deze rijke handels- en industriestad heeft een authentiek historisch stadscentrum. De stad ligt om de samenvloeiing van de rivieren Savinja en Voglajna. De oude binnenstad is autovrij en levendig met mooie winkeltjes. De uitstraling van de architectuur doet soms aan Wenen denken, vooral als je naar de gevel van het stadhuis kijkt. Het centrale plein met een Mariazuil uit de 18e eeuw is een van de mooiste plekken in het centrum. Tip! Je kunt de auto beter buiten het centrum parkeren, omdat het aan de rand van de binnenstad soms een hele opgave is.

Aan de overkant van de Savinja rivier heeft Celje een stadsbos / park dat het hele jaar door open is en wandelpaden worden onderhouden. Het is gelegen langs de zuidelijke rand van de stad, onder Anski vrh en Miklavški hrib, en met een oppervlakte van 94 hectare en 14 kilometer aan wandelroutes, het grootste openbare groene gebied in Celje. In het bos is een grote boomhut dat informatie biedt.

 

Geschiedenis

De Grieken noemden deze plaats Keleia, de Romeinen Civitas Celeia. Later werd dit Cilli. De graven van Cilli (Celje) speelden een belangrijke rol in de middeleeuwse geschiedenis van de regio heel Slovenie. De drie sterren in het wapenschild van de nationale vlag  staan ook in het wapenschild van Celje. Boven de oude stad vind je de ruines en delen van het kasteel van de graven. Zeker een bezoekje waard. Het Habsburgse bestuur was nog gevestigd in het kasteel aan de oever van de Savinja en stamt uit de 16e eeuw. Hier is nu het regionale museum gevestigd. In de Mariakerk is de grafkelder van de graven van Celje en in de kerk van Sveti Danijel (Sint Daniel) zijn mooie fresco's te vinden. Kortom, een stad met een rijke historie.

 

Actief in de natuur en de regio

Dichtbij de stad trekt het stadsbos natuurliefhebbers, maar ook het Šmartinsko meer (kunstmeer). Ten zuiden van Celje kun je (met het gezin) actief zijn bij Celjska Koca. Er is een adventure park, fietsen (ook e-bike), wandelen, rodelen etc. Of het beschermde natuurpark Ponikovski Kras ten westen van Celje met bijvoorbeeld de grot Pekel waar je een rondleiding van een klein uurtje kunt krijgen. Ten oosten, op ongeveer een uur rijden, is het natuurpark Kozjanski gelegen, dat tot aan de Kroatische grens gaat. Ook speciale aandacht voor de plaats Slovenske Konjice, dat ten noorden van Celje ligt, op de weg naar Maribor. Een klein plaatsje waar je een bijzondere attracties vindt: Zlati Grič (letterlijk gouden heuvel) een prachtig complex aan wijngaarden, wijnkelder, waar al meer dan 800 jaar aan wijnbouw wordt gedaan. Er is ook een 9-hole golfbaan. In de regio zijn ook kleinere authentieke eco-boerderijen te vinden die toeristen soms letterlijk een kijkje in de keuken geven. Dit soort boerderijen heten in het Sloveens "Kmetija". In de vallei van de Savinja rivier en de plaats Žalec vind je het groene goud: hop! Een belangrijk ingredient voor bier en deze regio is de belangrijkste producent van het land. Erg leuk om te bezoeken.

 

Handige links:
- evenementen in Celje
- overzicht highlights Celje

 

Kom alvast in de stemming voor een vakantie naar Celje in Slovenie: