Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Slovenie voor België & Nederland
Garanties van Slovenie Reizen met ANVR en SGR

Izola

Izola in het kort

Ervaar de wereld van vis en kom in contact met de prachtige Middellandse Zee!
De kleine badplaats groeide op een voormalig eiland. Zelfs vandaag weerspiegelt het de nauwe band die de mensen hebben met de zee. Izola lonkt: wandel door de charmante straatjes of onderneem leuke wateractiviteiten op een van de stranden. De Strunjan-klif is de juiste plek om de ongerepte natuur te ervaren, terwijl het groene gecultiveerde achterland bekend staat om zijn voortreffelijke druiven en olijven.

Izola heeft een bepaalde Venetiaanse charme, een grote marina, smalle oude straatjes, en uitstekende restaurants en bars. 

Beklim de Strunjan-klif, die 80 meter de lucht in stijgt en geniet van een fantastisch uitzicht op de Sloveense kust en de frisse lucht. De klif is het hoogtepunt van het Strunjan-landschapspark, dat grenst aan Izola. Met de rijke vegetatie langs de rand en de 200 meter lange zeestrook, werd de klif tot natuurreservaat verklaard. Dit is het langste stuk ongerepte kust langs de hele 130 kilometer lange kustlijn die loopt van Grado in Italië tot Savudrija in Kroatië.

Slenter door de 15 stadsparken en maak kennis met de ware kleuren van Izola in de groenblijvende parken. Het gevarieerde plantenleven zorgt voor een opvallende functie op elk moment, in elk seizoen. Naast de natuurlijke schoonheid van alle 15 prachtige parken, onthult een wandeling aan het water en langs de schilderachtige steegjes van de oude stad ook een aantal culturele en historische bezienswaardigheden van deze badplaats.

Wist je dat, de grootste Italiaanse oceaanstomer van de dag, de legendarische Rex, tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de kust van Izola tot zinken werd gebracht.

Izola maakt deel uit van het EU-project Little Boat, dat Izola verbindt met Sloveense en Kroatische bestemmingen in Istrië en Kvarner.

Bezoek:
De Manzioli en Lovisato-paleizen
. Het Manzioli-paleis, dat op het Manzioli-plein staat, is een van de oudste gebouwen in Izola. Het werd in 1470 gebouwd als een typisch Venetiaans-gotisch herenhuis.

Archeologisch park Simonov zaliv
Een groot deel van Istrië viel onder de Romeinse heerschappij. De archeologische vindplaatsen werden geïdentificeerd binnen een gebied van vier hectare waar de overblijfselen van de residentiële Romeinse villa aan de kust (villae maritimae) met een bijgebouw en de grootste haven van die tijd werden ontdekt. Samen vertegenwoordigen ze een van de grootste landgoederen in dit deel van Istrië.
Je kunt hier ook een rondleiding met gids nemen. Ben je gefascineerd door Romeinse artefacten? In Izola kun je erin duiken en een extravaganza onder water door de tijd beleven. Dit komt omdat de zeebodem aan de Sloveense kant geleidelijk daalt, terwijl deze aan de Italiaanse kant stijgt. De verzonken geheimen uit de Romeinse periode kunnen worden verkend rond het Simonov Zaliv Archeologisch Park, dat de overblijfselen van een Romeinse villa en een haven bevat. 

De kerk van St. Maurus en de klokkentoren is de meest zichtbare kerk in Izola, omdat deze op de top van het middeleeuwse eiland staat en de stad zijn herkenbare skyline geeft. De oorspronkelijke kerk, gebouwd in 1356, was aanzienlijk kleiner dan de huidige kerk, die is gebouwd in 1547 en in de afgelopen eeuwen verschillende keren aanzienlijk is herbouwd.

Het Besenghi Degli Ughi-paleis, oorspronkelijk gedateerd uit de 13e eeuw is een van de best bewaarde laatbarokke monumenten in Slovenië en een van de mooiste historische gebouwen in Istrië.
Tegenwoordig is de Izola Muziekschool gevestigd in het paleis en is het de favoriete locatie voor huwelijksceremonies.

Izolana - Maritiem Museum 
Ben je geïnteresseerd in het maritieme erfgoed van Izola? Ga dan naar het Maritieum museum - Izolana. Aan de hand van documentaire foto's kom je meer te weten over de interessante geschiedenis van Izola, die nauw verwant is aan de ligging aan de kust.

Beleef Izola
Izola biedt een overvloed aan activiteiten aan zee. Begin met de uitstekende keuken die zich richt op vis, uitstekende wijn en olijfolie en ervaar de voordelen van de zee en de zeelucht.
-    Sup per paddleboard en verken de diverse stranden. Ga van beheerde stranden naar natuurlijke en wilde stranden, en breng een bezoek aan de archeologische vindplaatsen langs de kust.
-    Duik in de overblijfselen van een Romeinse haven en villa en ontdek de verzonken geheimen.
-    Rij met een fiets over een route die ooit was gereserveerd voor sissende stoomaangedreven treinen. De Porečanka (of Parenzana) tussen Triëst en Poreč, en geniet van prachtige uitzichten. 
-    Ga heerlijk paardrijden in Medljan. Neem een time-out en vind rust in de ongerepte natuur.
-    Surfen en kite-surfen bij de vuurtoren. Kaap Ronek bij het strand van de vuurtoren staat (kite-) surfen centraal. Zodra de wind opsteekt, verandert het iconische strand in de place to be voor wind- en kitesurfers.
-    Geniet van een wijnproeverij op een boot met prachtig uitzicht. Proef de smaken van lokale wijnen en bewonder de wijngaarden vanuit een heel nieuw perspectief - vanaf de grote blauwe zee.
-    Bezoek culinaire evenementen, zoals de mosseldagen, olijf-wijn en vis festival. In de herft wordt Izola een hotspot voor iedereen die houdt van pittige smaken. 
-    Laat je verwennen bij een SPA.

Baden in zeewater 365 dagen van het jaar
Een goede dosis vitamine zee krijgen, zelfs in de winter. Geniet in de koudere maanden van de gunstige effecten van zeewater in de nabijgelegen overdekte zwembaden en spacentra. In de zomer kun je met een watertemperatuur van 22–25 ° C in de heldere zee waden voor zorgeloos waterplezier.
Daal af in de karstgrotten, geniet van het strand, verken het achterland met een gevarieerd aanbod aan smaken en geniet van het uitzicht op het vruchtbare landschap met een glas wijn van topkwaliteit.

Groene feiten Izola:

-    Het platteland van Izola onthult enkele gedeeltelijk bewaard gebleven waterbronnen. Vroeger waren dit de enige waterbronnen in het hele achterland; tegenwoordig vormen ze een belangrijke natuurlijke schat en maken ze deel uit van het culturele erfgoed van Izola.
-    Met de rijke vegetatie langs de rand en de 200 meter lange zeestrook werd de Strunjan-klif tot natuurreservaat verklaard.
-    Izola is een van de minder bebouwde gebieden in de regio, aangezien 40% daarvan landbouwgrond is, waar de rijke Istrische bodem de beste, lekkerste producten biedt.
-    De recente sluiting van de voormalige kustweg tussen Izola en Koper heeft bijgedragen aan het behoud van de biodiversiteit van de Sloveense zee. In plaats daarvan krijgt de Blue Corridor nu vorm langs deze 4 km lange kustlijn.

-    Op de markt kun je tot eind september elke woensdag en zaterdag tussen 8.00 en 13.00 uur je mand vullen met landelijke producten. Op deze manier zorg je ervoor dat je altijd kwaliteitsgroenten eet en ondersteun je ook lokale voedselleveranciers.