Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Slovenie voor België & Nederland
Garanties van Slovenie Reizen met ANVR en SGR

Kamnik

Kamnik in het kort

Een charmant middeleeuws stadje genesteld in de Kamnik-Savinja Alpen.

Kamnik is een middeleeuws stadje met twee kastelen, een klooster en een kleurrijke straat met ambachtelijke werkplaatsen. De stad is onlosmakelijk verbonden met het Velika Planina-plateau en de herderstraditie. Het is slechts een paar minuten verwijderd van het grootste Sloveense arboretum en de Terme Snovik spa, de spa die het dichtst bij de hoofdstad ligt.

Ontdek de geheimen van de rijke geschiedenis van Kamnik
In de 15e eeuw werd Kamnik omringd door muren van 3 tot 10 meter hoog en een gracht. Vier poorten leidden naar de middeleeuwse stad.

Kamnik, een stad omarmd door de Kamnik-Savinja Alpen, wordt beschouwd als een van de mooiste middeleeuwse steden in Slovenië. Ooit een bloeiende handelsstad, waar de graven van Andechs uit Beieren hun zetel hadden, en graven van Andechs uit Beieren. Kamnik was in die tijd de hoofdstad van Carniola.

De eerste geschreven bronnen over Kamnik gaan terug tot 1229. De twee kastelen van Kamnik, Mali grad en Stari grad, werden nog eerder genoemd. De stad heeft een rijke Franciscaanse bibliotheek, waar ongeveer 10.000 boeken worden bewaard die vóór het einde van de 18e eeuw zijn gedrukt. Šutna is de mooiste straat van de stad, met typische uithangborden en andere tekenen van de levendige ambachtelijke activiteiten in het verleden. Maak een wandeling langs de straat en ontdek tal van attracties, waaronder de geboorteplaats van Rudolf Maister, de parochiekerk van Mary Immaculate met een aparte gotische torenspits, het Sadnikar museum en de geboorteplaatsen van vele andere beroemde inwoners van Kamnik. De Samec-pas markeert het einde van de Šutna-straat. In het verleden was er een natuurlijke helling die Šutna scheidde van de middeleeuwse stad en als een natuurlijke barrière fungeerde.

Op de stadsheuvel stond in de 11e eeuw een indrukwekkend kasteelcomplex. Tegenwoordig is slechts een romaanse kapel van twee verdiepingen met een crypte bewaard gebleven, die ook een van de belangrijkste symbolen van de stad is. De heuvel biedt een prachtig uitzicht over de stad en de Kamnik-Savinja Alpen.

Stari grad of in het Duits Oberstein werd voor het eerst genoemd in 1207, hoewel het zeer waarschijnlijk al in de 12e eeuw is gebouwd en daarmee een van de oudste kastelen in de oostelijke regio Carniola is. De uitstekende locatie van de Stari grad-heuvel en precies de juiste hoeveelheid zicht maakten de controle over de middeleeuwse handelsroute die door de stad voerde mogelijk. Om de controle over transportroutes nog effectiever te maken, stond het kasteel van Mali grad op de rotsachtige heuvel aan de andere kant van de rivier. 

Tegenwoordig is de Stari grad-kasteelheuvel een prachtig uitkijkpunt, waar je bij mooi weer kunt genieten van het panorama van de heuvels van Polhov Gradec, de Julische Alpen, Karawanken, de Kamnik-Savinja-Alpen en de Tuhinj-vallei. De plek is populair bij wandelaars en gezinnen, omdat de beklimming niet zo moeilijk is en slechts 30 minuten duurt. Op de top van de Stari grad-heuvel biedt het terras “Grajska terasa” je verfrissing.

Op een kleine heuvel boven de stad staat het landhuis Zaprice, dat ooit de zetel was van een belangrijke adellijke familie. Tegenwoordig is hier het Regionale Museum gevestigd, dat twee extra eenheden heeft: Miha Maleš Gallerie en het geboortehuis van Rudolf Maister.

De schriftelijke verslagen van De franciscanen van de Sint-Jacobskerk gaan terug tot 1423. Onmiddellijk nadat ze hierheen waren verhuisd, gingen de monniken naar het klooster naast het kerkgebouw. In die tijd leefden de stadsmensen van Kamnik in angst vanwege de Turkse invasies en brachten zij de relikwieën van St. Primus en Felician, gelegen in de gotische kerk op de heuvel van St. Primus boven Kamnik, over naar de kerk in het centrum van de stad.  De kapel van het Heilig Graf, het werk van de beroemde Sloveense architect Jože Plečnik, zit vol symboliek. In de laatste jaren van zijn leven creëerde hij verschillende monumenten in Kamnik en omgeving. De echte schat van het klooster is de bibliotheek, die een aantal incunabelen bevat, waaronder de Dalmatins vertaling van de Bijbel, gepubliceerd in 1584 in Wittenberg. De bibliotheek bevat niet alleen religieuze literatuur, maar ook boeken uit verschillende vakgebieden, waaronder de geschiedenis van de geneeskunde.

Het Ursulinenklooster, een plaatselijk cultureel monument, bevindt zich boven Mekinje nabij Kamnik. Het klooster staat hier al meer dan 700 jaar en het huidige uiterlijk dateert van 300 jaar. In 2016 schonken de Ursulinen Zusters het aan de gemeente Kamnik, die het revitaliseringsproces begon.

Kamnik is ook een stad die rijk is aan folklore erfgoed. 

En Kamnik staat bekend om zijn eten en drinken. Maak kennis met de lokale keuken en specialiteiten! Zoals Trnič harde kaas, Tuhinj forel, Ursuline kloostercrème laagjescake, gevuld witbrood, hertengoulash, Rušovc toppen en Dennenappel Likeur, de gemsoep, Kamnik Worst (Kamniška kajžerca).

In Kamnik zijn maar liefst 5 microbrouwerijen gevestigd. Elk van deze brouwerijen heeft zijn eigen bijzondere verhaal. Het feit is dat water hier precies de juiste hoeveelheid mineralen bevat om uitstekende bieren te produceren.

Breng bijvoorbeeld een bezoek aan:

 • De Kamniška Bistrica-vallei. In de winter biedt de bron van de rivier Kamniška Bistrica een adembenemend uitzicht op de omringende besneeuwde bergtoppen en een verfrissend bergklimaat in de zomer. Er is iets magisch aan dit gebied! Als je hier bent, neem dan een slokje kristalhelder water uit  de bron. Een stenen tafel in de Kamniška Bistrica Riviervallei wordt Aartshertogstafel (firštova miza) genoemd, aangezien aartshertog Karel II en zijn gevolg hier aten, na een van hun talrijke jachtexpedities in het gebied.
 • Ontdek de geheime top van de Tuhinj-vallei. Menina Planina, dat ook een symbolische grens is tussen Carniola en Stiermarken, is de plek om naartoe te gaan als je op zoek bent naar een vredige bergwereld. De wandeling naar de hoogste top van het plateau, Vivodnik (1.508 m), is een van de meest populaire. 
 • Volčji Potok Arboretum. Weg van de drukte van de stad. Adem de groene natuur in. Een van de meest herkenbare delen van het Volčji Potok Arboretum is een Franse tuin, ontworpen door de voormalige eigenaar van het landgoed, Leon Souvan. De bloeiende oase van Centraal Slovenië. Talrijke evenementen vinden plaats in het park, dat van het vroege voorjaar tot de winterslaap verandert. Elk jaar bloeien er twee miljoen tulpen in het park, één voor elke Sloveen. Geniet van een rustige en stille wandeling door het Volčji Potok Arboretum.
 •  Velika Planina. Toegang tot Velika planina is mogelijk met de kabelbaan, die het hele jaar door rijdt. Hoge bergen, het uitzicht en de ontspannen omgeving in de traditionele herdersnederzetting op Velika planina. Bezoek het gemakkelijk toegankelijke plateau, dat een prachtig uitzicht biedt op de hoogste toppen van de Kamnik-Savinja Alpen en het Ljubljana Basin.

Kamnik is ook een actieve regio

 • Ontdek de wereld van Kneipp en zijn expertise in de natuur. In zijn benadering beschouwde Sebastian Kneipp de elementen water, planten, lichaamsbeweging, voeding en balans als nauw met elkaar verbonden en verenigd in een holistische levensfilosofie. Ze staan bekend als "The Five Pillars”.  Beleef ze allemaal in Kamnik.
 •  In Kamnik bieden de nabijheid van de Alpen en andere natuur attracties een gevarieerd aanbod van zomerse buitenactiviteiten. Van wandelen tot klimmen, van de Snovik Spa tot het stadszwembad, of tal van banen waar je volleybal, tennis, voetbal of basketbal kunt spelen.
 • Als sneeuw, kou en ijs de reden zijn om plezier te hebben dan zijn er veel winteractiviteiten die voor iedereen geschikt zijn. Wat dacht je van nachtelijk rodelen, voor een beetje adrenaline! Wandelliefhebbers geven misschien de voorkeur aan sneeuwschoenwandelen en ervaren de idyllische wintersfeer in de bergen. Rodelen is een populaire adrenaline-activiteit op Velika planina. Het komt tot leven wanneer de dag langzaam overgaat in nacht, en de reflectoren geven de sfeer een bijzondere kracht en een unieke charme. Het 2,4 km lange circuit vereist enige voorzichtigheid, maar wees gerust,  je kunt de finish bereiken zonder te vallen.
 • Het skigebied Velika planina is een zeer populaire familieskibaan sinds 1964, toen de stoeltjeslift en de sleepliften werden geïnstalleerd. Er zijn 2,8 kilometer skipistes met natuurlijke sneeuw.
 • Wellness. Rustgevende ontspanning in Kamnik en omgeving. Kamnik biedt een eersteklas wellnessaanbod. Ontspannen in de Snovik-zwembaden of in de aangename sfeer van het Eco Resort onder Velika planina zijn slechts twee van de opties. Bij het toevoegen van de energiebronnen midden in de Tunjice Heuvels, krijg je een uitgebreid geheel waar iedereen iets voor zichzelf kan vinden.
 • Kamnik heeft een zeer divers terrein, en is de thuisbasis van fietsen. Je kunt met een stadsfiets rijden naar het Volčji Potok Arboretum, met een trekkingfiets naar de bron van Kamniška Bistrica of met een mountainbike naar Velika planina. 
 • Wandelen is een kans voor iedereen om de hoogste toppen of de meest populaire excursieplekken te bezoeken. Ervaar deze ware beleving in de natuur. Kamnik onderscheidt zich door talrijke berg- en wandelpaden. Het pad langs Kamniška Bistrica brengt je naar Domžale, terwijl wandelingen tussen de bloemen in het Volčji Potok Arboretum een heel ontspannende ervaring bieden. Als je echte berglucht wilt, zijn er ook meer uitdagende paden van de Kamniška Bistrica-vallei naar Velika planina, of van de Tuhinj-vallei naar Menina planina.