Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Slovenie voor België & Nederland
Garanties van Slovenie Reizen met ANVR en SGR

Koper

Koper is een bijzondere stad en niet zo eenvoudig kort te omschrijven.

Het is een stadje met een rijke historie en wordt gerekend tot een van de oudste Sloveense steden, het is de grootste stad in Sloveens Istrië aan de kust, het is een havenstad, het is een universiteitsstad, een tweetalige stad en ga zo maar door.

Deze kustplaats heeft een groene omgeving. De zogenaamde Karst-rand is een brug tussen de Dinarische Alpen en de mediterrane wereld aan zee. Deze rand strekt zich van de Italiaanse grens tot de Kroatische en vormt een natuurlijke geologische en klimatologische grens. Het is een bekend klimgebied (zoals Osapska Stena), maar er zijn ook talloze wandel- en fietsroutes. Het achterland is bezaaid met 104 kleine dorpjes, wijngaarden, olijfgaarden, forten en kastelen. Het is de moeite waard om in je (huur)auto te stappen en een mooie roadtrip te maken. Over de dorpjes lees je hier meer op de website van het verkeersbureau van Koper.

Achter de stad is het natuurreservaat Škocjanski Zatok waar honderden vogelsoorten leven. En ook al ben je geen echte "vogelaar", je kunt hier een heerlijk wandeling maken. 

De kathedraal van Maria-Hemelvaart, een van de grootste kerken in Slovenië, bevat een van de kostbaarste schilderijen van de beroemde schilder Vitorre Carpaccio. Bezoek het Pretoriaanse paleis, het regionaal museum van Koper en het Carpaccio-huis. Klim naar de klokkentoren en geniet van het uitzicht. Bekijk de schepen die vertrekken vanaf Luka Koper. Rond je tour door de stad af met vintage wijnen uit Istrië en heerlijke lokale desserts. Er zijn vele restaurantjes en terrasjes in het centrum en bij de stranden.

Op de nette stranden van Koper, Žusterna en helemaal tot aan Izola vind je een overvloed aan mogelijkheden voor zomerse verfrissing. In Žusterna ligt het watersportpark Active Koper, leuk voor het hele gezin. Huur een kajak of een SUP, en vang de wind in het surfzeil, duik in de diepte van de zee en vind het scheepswrak van het legendarische gezonken transoceanische schip Rex, of huur een fiets en rijd langs het strand.

 

Geschiedenis in het kort

De locatie van het historisch centrum van Koper was in de oudheid een eiland. Het ontstaan van het eiland en deze locatie wordt omschreven in een mooie legende. De Griekse goden Athena (godin van de wijsheid) en Poseidon (god van de zee) hadden ruzie en Athena vluchtte naar deze locatie. Tijdens het gevecht viel haar schild "Aegida" in het water en vormde zo het eiland. De vorm van het eiland en het historische stadscentrum lijkt ook op een schild. Aegida zou ook de eerste naam kunnen zijn geweest. 

Na de Griekse Goden zijn er meer bewijsbare bewoners geweest, die hun sporen nalieten. De Romeinen noemden het Capris en de Byzantijnen noemden het Justinopolis. De grootste invloed heeft de Republiek Venetië gehad, die het gebied controleerde van de 13e tot de 18e eeuw. Al die tijd heette de stad Capo d'Istria, naast de Sloveense benaming Koper. De Republiek Venetië bracht een grote economische en culturele groei voor de hele regio. Na de val van Venetië heeft Oostenrijk (van het Habsburgse, of Oostenrijk-Hongaarse Rijk) Koper gedomineerd. (De vorm van) het eiland verdween door het inkrimpen van de zoutpannen waar eeuwenlang zout werd gewonnen. 

Er kwamen verbindingen via de zee, de weg en het spoor met Trieste in Italië en met Porec in Kroatië. Na WO II was de regio (inclusief Trieste) een zone met een aparte status en kwam pas in 1954 bij de Joegoslavische Republiek Slovenië.