Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Slovenie voor België & Nederland
Garanties van Slovenie Reizen met ANVR en SGR

Kranj

Kranj in het kort

De hoofdstad van de Sloveense Alpen, waar je met één voet in de stad staat en de andere in de natuur.

Kranj is altijd de hoofdstad van de Sloveense Alpen geweest en wordt beschouwd als het culturele hart van Slovenië vanwege de grootste Sloveense dichter France Prešeren. Het bijzondere van de stad is een rivierkloof in het stadscentrum.

Kranj is de oudste Sloveense nederzetting met 6000 jaar aaneengesloten nederzetting en ligt op een rots bij de op één na grootste kloof van Europa.

De Kokra rivier en kloof
De oude binnenstad van Kranj steekt uit boven de 30 meter diepe kloof van de rivier de Kokra, de op één na diepste stedelijke kloof van Europa. De groene kloof midden in de stad biedt herstel en ontspanning in de natuur, op slechts een paar meter van het bruisende stadsleven. Maak een rondleiding met een lokale toeristische gids en luister naar de bijzondere verhalen over de Kokra rivier en kloof. Zo'n divers en dynamisch gebied is een goede schuilplaats en een comfortabel thuis voor vele diersoorten, maar ook voor de bomen, struiken en kruiden.

Onderweg kun je ook door een hoogstammige boomgaard lopen, je ziet er oude appelbomen, perenbomen en pruimenbomen, die nog steeds zeer gewaardeerd worden door fijnproevers en voor de distillatie van sterke drank, omdat deze resistente bomen nooit hoefden worden besproeid. De geur van wilde knoflook aan het begin van de lente, bloeiende struiken en zingende vogels nodigen je uit om op bankjes te blijven zitten en te genieten van deze rijke flora en fauna. Vroeger werden molens en zagerijen gebouwd op de rivier met zijn sterke stroming. In de buurt van Kranj waren er drie. Op de rechteroever, "v Pečeh" stond in de 18e eeuw een molen en een ijzerfabriek. Ze waren in de rotsen uitgehouwen en konden enkele eeuwen overleven. In februari 1915 werden ze vernietigd door afbrokkelende rotsen, maar hun overblijfselen zijn nog steeds zichtbaar.

Aan de oevers van de Kokra werd in 1900 een openbaar bad geopend, met aparte afdelingen voor dames en heren. Het openbare bad werd goed bezocht en werd in het jaar 1916 gesloten, maar na de Eerste Wereldoorlog heropend. Zelfs vandaag, op hete zomerdagen, worden veel bezoekers aangetrokken door zwemmen in de groene natuur en in zuiver water.

Beleef Kranj, waar je met de ene voet in de stad en met de andere midden in de natuur kunt zijn!

Bezoek: de Sint Kancijan Kerk, het meest karakteristieke gebouw in het stadsbeeld van Kranj, het Khilstein Kasteel, en wandel door het historische stadscentrum van Kranj dat een van de charmantste centra van Slovenië is. Het staat op een 30 meter hoge rots tussen de rivieren Sava en Kokra.

In het historische stadscentrum van Kranj voelen cultuur en traditie zich thuis. De historische stad is een van de charmantste centra van Slovenië. Het staat op een 30 meter hoge rots tussen de rivieren Sava en Kokra en wordt beschermd als cultureel monument. De samenvloeiing van de twee rivieren is te zien vanaf het uitkijkplatform dat hoog boven de conglomeraatrots hangt die de voormalige verdedigingstoren symboliseert. Het stond ooit op dit punt, maar viel toen in de rivierkloof. De stadsmuur had ooit acht torens, vandaag zijn er slechts drie bewaard gebleven en het zijn allemaal locaties voor culturele ervaringen.

Het is beschermd als cultureel monument en wordt omringd door 870 meter stadsmuren en drie verdedigingstorens. De specifieke kenmerken zijn onder meer de herenhuizen die galerijen en musea herbergen.

Onder de oude stad van Kranj zijn 1300 meter aan tunnels verborgen, gebouwd tijdens WO II en voor het eerst gebruikt als onderkomen voor de bevolking van Kranj. Maar vandaag vinden hier veel aangenamere sociale evenementen plaats. Een wijnroute kronkelt door het labyrint onder deze stad! Wijnen uit alle Sloveense wijnregio's en heerlijk eten vind je in de tunnels onder de oude stad!