Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Slovenie voor België & Nederland
Garanties van Slovenie Reizen met ANVR en SGR

Kranjska Gora

Kranjska Gora in het kort

Kranjska Gora, Bovenste Sava-vallei is waar het avontuur begint. 

Een skicentrum van wereldklasse gelegen in de Julische Alpen op het drievoudige grenspunt van Slovenië, Italië en Oostenrijk.

Kranjska Gora is het hele jaar door een aantrekkelijk berg- en toeristisch sportcentrum. In de winter strijden alpineskiërs en topschansspringers nieuwe records op het nabijgelegen Planica. Fietsers proberen de hoogste Sloveense bergpas te bedwingen en wandelaars kunnen stoppen bij veel bezienswaardigheden.

De vallei van Mala Pišnica herbergt de oudste en dikste lariksen van Europa. Ze worden geschat op 1030 tot 1370 jaar oud.

In het noorden vind je de rand van het Karavanke-gebergte, in het zuiden de Julische Alpen. In het oosten Jesenice, en in het westen de waterscheiding van de rivieren Sava en Zilja. Frisse zomers, koude winters. Uitgestrekte bossen van naaldbomen, lariksen, en bergdennen bevinden zich boven de boomgrens. Het is het leefgebied van gemzen, herten en konijnen, evenals van korhoenders en roofvogels tussen bergvogels.

De Boven-Sava-vallei, een van de mooiste Alpenvalleien, ligt in het meest noordwestelijke deel van Slovenië, direct naast het drielandenpunt met Oostenrijk en Italië.

In het noorden wordt het begrensd door de omtrek van de Karavanken en in het zuiden door de Julische Alpen. In het oosten loopt de grens onder Jesenice, waar de Boven-Sava-vallei uitkomt in het Radovljica-bekken, en in het westen langs de waterscheiding tussen de stroomgebieden van de Sava en Zilja rivier, ten westen van Rateče.

Tien nederzettingen groeiden op de vruchtbare heuvels aan de kant van het Karavanke-gebergte met een relatief gunstiger klimaat vanwege de zonnige ligging. Door het bergklimaat en het beperkte landbouwareaal werd de vallei zelf laat bewoond, de oudste nederzettingen groeiden pas in de 11e eeuw.

De Boven-Sava-vallei zit vol met etnografische juwelen en moderne adrenalinesporten. Rustig en afgelegen aan de ene kant, de thuisbasis van levendige sociale evenementen aan de andere kant. De Boven-Sava-vallei is altijd een schat geweest en zal altijd een schat zijn. Neem de tijd om deze schatten van alle kanten te zien, in alle seizoenen en met al zijn avonturen.

Bezoek in de omgeving: 
•    Jasna meer
•    De Triglav, de hoogste berg van Slovenië
•    Pericnik waterval
•    De Russische kapel van hout gemaakt
•    Natuurpark Zelenci bij het dorpje Podkoren

Maar ook een bezoek waard zijn: Mojstrana, Rateče Planica, Gozd Martuljek en Srednji Vrh, Dovje in Belca, Zgornja Radovna, Julische Alpen. Vergeet niet om een wandeling te maken door de vallei bij Radovna en bezoek boerderijen zoals Gogala boerderij waar een 400 honderd jaar oude Lindenboom staat en Pocar boerderij, en het Liznjek museum. De wandeling is een unieke ervaring op zich. 

Ontdek de authentieke culinaire ervaringen in Kranjska gora in de bovenste Sava vallei! Je kunt zelfs een culinaire rondleiding doen met diverse proeverijen bij bijzondere locaties.

Voor activiteit kun je het volgende ondernemen: 

  • Een virtuele ervaring van Sloveense bergen. Vlieg net boven de hoogste Sloveense toppen. Daal af vanaf de top van Triglav en geniet van het adembenemende uitzicht op de Vrata-vallei.
  • Juliana Trail. Een pad dat geen bergtoppen bedwingt maar je op een respectvolle afstand van de toppen langs de rand van de Julische Alpen en het Triglav Nationaal Park leidt.
  • The Walk of Peace. De Walk of Peace van de Alpen tot de Adriatische Zee combineert het erfgoed, de instellingen en de mensen langs het voormalige Isonzo-front, helemaal vanaf Mt. Rombon naar Triëst. Je kunt natuurijk ook een kleiner stuk hiervan lopen. 
  • Fietstour naar Kot & Krma. Deze fietstour van Mojstrana naar Kot en Krma Valleien is een echte must voor liefhebbers van fietsen in de natuur.
  • Radovna-fietstocht. De naam Radovna wordt gebruikt voor een nederzetting, kreek en 20 km lange vallei.

De Vršič-bergpas is met 1.611 meter de hoogste pas in de oostelijke Julische Alpen. De hooggebergte weg van Kranjska Gora door Vršič naar Log in Trenta heeft 50 serpentines, 24 aan de kant van Kranjska Gora en 26 aan de Trenta-kant.
In Vršič kun je ontspannen en iets eten of drinken in de berghutten. Vršič is ook het startpunt voor het Mala Mojstrovka en Jalovec bergzand voor een zeer populaire, vooral voor gezinnen berg, Slemenova Špica.
Op weg naar Vršič zie je de Russische Kapel, een natuurlijk raam in de Prisank-bergwand en de Heidense Maagd (Ajdovska deklica).
Het Nordic Center Planica is een uitzonderlijke omgeving om de traditie van schansspringen en vliegen voort te zetten! Bezoek het Planica museum. Of voor de echte durfal is er de Planica Zipline. 

Groene weetjes:

  • Door de ligging valt Kranjska Gora onder de Julische Alpen, het eerste biosfeerreservaat in Slovenië.
  • Zelenci, een van de belangrijkste begaanbare moerassen in Slovenië en een van de meest zuidelijke moerassen van Europa, maakt deel uit van het ecologische netwerk Natura 2000.
  • De vallei van Planica is afgesloten voor verkeer en daarom alleen te voet of met de bus te bereiken.
  • Het Sloveense Alpenmuseum is het eerste informatiepunt onder de Alpenconventie in Slovenië.

Kranjska Gora is een bestemming met talloze mogelijkheden voor een actief uitje in de vrije natuur. Ontdek het koninkrijk van de hoogste Sloveense pieken!