Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Slovenie voor België & Nederland
Garanties van Slovenie Reizen met ANVR en SGR

Laško

Laško in het kort

Het hart van Slovenië in de Savinja vallei.
Laško is gelegen aan de oevers van de rivier Savinja. Het is waar de Savinja-vallei de Posavje-heuvels en het Celje-bekken ontmoet. Laško maakt ook deel uit van het thermale Pannonische Slovenië met een overvloed aan thermale bronnen.

Laško ligt op slechts 12 km afstand van de nabijgelegen stad Celje en is per fiets bereikbaar. 

Het Laško-gebied heeft een continentaal klimaat van centraal Slovenië met koude winters, hete zomers en aangenaam warme lente en herfst. Dit zorgt ervoor dat je het hele jaar door aangename dagtochten in de natuur kunt maken. 

Geschiedenis in het kort
Het gebied heeft een rijke geschiedenis. De regio Celje bestaat uit 21 gemeenten die zich uitstrekken van de Savinja-vallei tot de heuvels van Kozjansko. Historisch gezien was het gebied verbonden met de graven van Celje, de machtigste dynastie van Slovenië. Het kasteel van Laško, dicht bij hun verblijf in Celje, was een van hun jachtposten. De nabijgelegen Gračnica-vallei en het Kartuizerklooster Jurklošter verbergen de geheimen van een liefdesverhaal tussen Frederik II. van Celje en Veronica van Desenice.

Deze verhalen geven historische charme aan een gebied dat voor het eerst werd bewoond door de Kelten en Romeinen. Tijdens de migratieperiode waren onder de kolonisten Slaven en Vlachen, wat mogelijk zou bijdragen aan de oorsprong van Laško's naam. Het middeleeuwse plein Laško stamt uit de 11e eeuw en maakte deel uit van een uitgestrekt landhuis dat ook het centrum was van de oudste parochie van Slovenië.

Laško, dat zich in de middeleeuwen ontwikkelde, kwam in een stroomversnelling met de komst van de spoorweg. Naast vakmanschap, productie en gevestigde mijnbouw ontwikkelde het een sterke spa- en brouwerij-industrie. In 1927 werd de stad uitgeroepen door koning Alexander I. Dit viel samen met de 700ste verjaardag van de eerste historische vermelding.

Het wapen van Laško, drie zilveren of witte lelies op een blauwe achtergrond, werd in de 16e eeuw verworven met een privilege-decreet. De oorsprong en betekenis van het interessante ontwerp zijn onbekend. In die tijd was het landhuis Laško eigendom van de familie Vetter von de Lilie, die hetzelfde wapen deelde dat hoogstwaarschijnlijk naast hun familienaam uit de stad zelf was geadopteerd.

De drie lelies komen ook voor op het wapen van de Bourbon, een Franse dynastie die op geen enkele manier met Laško verbonden kon worden. Lelies zijn echter een middeleeuws symbool voor zuiverheid en maagdelijkheid, een teken van de nobelheid van een vorst, evenals de moeder van God Maria, die het onderwerp is van talloze middeleeuwse beelden in het oude stadscentrum van Laško. Het is ook aannemelijk dat het wapen van Laško verband houdt met de voogd van de parochie, Sint-Maarten, of bestaat als een bewerking van het wapen van de graven van Celje met drie sterren op een blauwe achtergrond.

Unieke geneeskrachtige wateren
Thermaal Pannonisch Slovenië is een gebied met thermale bronnen en voortreffelijke spa- en wellnesscentra. De twee historisch erkende kuuroorden in het Laško-gebied bieden moderne accommodatie, medische en wellnessfaciliteiten.

Thermana Laško's geneeskrachtige thermale water dat afkomstig is van een diepte van 160 meter en tussen 32 en 35 ° C heeft, bevat een verscheidenheid aan mineralen en bezit een buitengewoon bio-veld. Het thermale water van Rimske Terme heeft tussen de 36 en 39 ° C en is afkomstig van een verbazingwekkende diepte van 1000 meter. Beide bronnen zijn eeuwenoude bronnen voor het behoud van een goede gezondheid en welzijn.

Water en bier
Naast mineraalrijk thermaal water beschikt dit gebied ook over natuurlijk drinkwater van superieure kwaliteit, het belangrijkste ingrediënt van Laško-bier, dat hier sinds 1825 wordt gebrouwen! Een dagtocht door het gastvrije platteland leid je naar rivieren, beken en watervallen die ongerepte leefgebieden vormen voor veel planten en dieren. Bezoek het grootste traditionele festival van Slovenië, “het bierfestival van Laško”.

Traditie van bijenteelt en kruidengeneeskunde
Laško is een gebied met talrijke gecultiveerde en wilde kruiden. Als een van de meest bijvriendelijke delen van Slovenië omvat de traditionele kennis ook de bijenteelt. Ervaar de Laško-traditie van bijenteelt en honing. Verwen jezelf met een lichaamsverzorgingsbehandeling met honing in Thermana Laško. Ontspan met apitherapie die je immuunsysteem versterkt en helpt om je gezondheid te behouden of ontspan in een tuin met honingdragende planten in het Laško Spa Park. Rond je ervaring over honing af met gastronomische lekkernijen bereid met honing in het restaurant van de spa.

Laško is een plaats van verhalen tussen de rivieren en heuvels, kuuroorden met geneeskrachtig water en herenhuizen, steden en dorpen, en brouwtradities . Geniet van de gastvrijheid van de mensen uit Lasko!

Wandel over de pleinen langs middeleeuwse gebouwen van de spa en bierstad. Nabijgelegen kerken en kapellen bieden een prachtig uitzicht op het platteland. Het klooster in de verborgen Gračnica-vallei verrast je met de mogelijkheden om sterren te kijken en oude Keltische overtuigingen te beleven. 
Laško is een toegankelijk gebied met duurzaam toerisme
Laško is een aantrekkelijke bestemming die bekend staat om zijn spa- en brouwtradities. Sinds 2013 is het erkend als een Europese bestemming van uitmuntendheid, ontwikkeld volgens de principes van duurzaam toerisme en het behalen van een gouden certificaat in het Slovenië Green Destination-programma.

Activiteiten in de omgeving:
In Laško en omgeving kun je heel goed fietsen, wandelen, paardrijden, paragliden, vissen, tennissen, bezoek het energiepark van de Heilige Drie-eenheid, of ga naar het wellness park dat ook een outdoor trainingspark heeft. 
Proef ook de culinaire bijzonderheden zoals de met speciaal bereide roomgerechten. Laško is net zo gezond als de honing die de bijen in het kuurpark verzamelen. Maar ook rijk als het bier. Het ruikt naar wilde en gecultiveerde kruiden. Het verrast je met smaken die je wilt meenemen. In plaats van wijngaarden zijn de zonnige heuvels van Laško gevuld met oude boomgaarden met vergeten appels en andere fruitsoorten. Traditionele weideboomgaarden die het landschap bepalen, gaan vergezeld van moderne, eco-versies die appelsap, azijn, wijn, cider en cognac produceren.

Als je van cultuur houdt, dan valt er in het oude stadscentrum veel te bezoeken: 

 • het oude stadscentrum van Laško en pleinen
 • lilie herenhuis
 • het Spital gebouw
 • Arch Parochie kerk van St. Martin 
 • de Pastorie 
 • Kapel van John Nepomuk Laško
 • Weichelberger herenhuis
 • Het Laško museum
 • Het Tabor kasteel 
 • de zwarte brug 
 • de koning van bier 

De natuurlijke attracties zijn:

 • Het geneeskrachtige thermale water in Laško en Rimske Toplice
 • De mysterieuze Gračnica-vallei 
 • De pittoreske riviervallei Rečica. Deze vallei is een ideaal vertrekpunt voor wandel- en fietstochten naar de nabijgelegen heuvels van Šmohor, Mrzlica, Kal, Govško brdo en Baba.
 • Sequoia's in het Rimske Terme Park
 • Šmohor Lindenbomen. Voor de kerk van St. Hermacora op Šmohor staan drie lindebomen. Ze werden in de 15e eeuw geplant en dateren, net als de kerk, uit de late middeleeuwen.
 • Hum Hill Flora. Hum (583 m; 1912 ft) is niet alleen een populaire bestemming voor dagtochten, maar ook een belangrijk ecosysteem. 
 • De habitat van Gentiaan in Lovrenc. Gentiaan is een blauwbloemige beschermde alpenplant die eind april en begin mei opduikt in de buurt van de kerk van St. Lawrence.
 • Er zijn ook prachtige uitzichtpunten vanaf de bergtoppen: Lisca met uitzicht over de Triglav, Kopitnik met uitzicht over de Savinja vallei, en Malič met uitzicht over de Sloveense grens en Hum Hill panorama, het Tabor kasteel en uitzicht over het oude centrum, St. Cristopher kerk en uitzicht.