Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Slovenie voor België & Nederland
Garanties van Slovenie Reizen met ANVR en SGR

Lipica

Lipica in het kort

Lipica is een belangrijke bakermat van Lipizzaner-paarden op Europees niveau.

Lipica, de bakermat van witte paarden
Wist je dat de nobele witte Lipizzaner-paarden uit Slovenië komen? Hun originele stoeterij staat sinds 1580 in Lipica in de Karst regio. Je kunt je verbazen over de elegantie van deze bijzonder paarden tijdens het kijken naar shows en klassieke rijtrainingen. Je kunt de Karst-regio beleven in een koets of je kunt zelf gaan paardrijden.

Bezoek een van de oudste stoeterijen
Slovenen zijn trots op Lipica en zijn stoeterij die al meer dan 400 jaar in bedrijf is. De oudste Europese stoeterij die zonder onderbreking dezelfde paarden fokt is een cultuurhistorisch monument, dat met zijn paarden en verrassende landschap indruk maakt op bezoekers. Na het betreden van het landgoed, kom je door de oudste schuur met vertegenwoordigers van alle klassieke Lipizzaner-lijnen, bezoek je het Lipizzaner- en paardenkoetsmuseum, loop je over weilanden, door lanen van bomen en parken en leer je over de speciale kenmerken van Lipica en de Karst-regio. Er is ook een speeltuin in het park.

Bekijk de Lipizzaner-paarden met een virtuele gids
Tijdens rondleidingen vertellen ervaren gidsen aan de bezoekers over de speciale kenmerken van Lipica en de Lipizzaner-paarden. Je kunt echter ook zelf het landgoed bezichtigen. De mobiele applicatie Lipica Guide is er om je te helpen. Je kunt het downloaden naar je  mobiele telefoon!

Bezoek een show of klassieke rijopleiding
Wanneer je Lipica bezoekt, kun je de training van paarden bekijken in een overdekte manege, vergezeld van muziek en een commentaar voor bezoekers. Op de Lipica Klassieke Rijschool zul je zien hoe moeilijk de figuren zijn die de Lipizzaner-paarden tijdens hun training moeten leren: de show van 45 minuten is echt een bezoek waard! Tip: controleer voorafgaand aan je bezoek het training- en prestatieprogramma.

Paardensport elders in Slovenië
Naast de elegante Lipizzaner-paarden kun je ook leren over andere paardenrassen in Slovenië en over paardensport in het algemeen. Bijzonder interessant zijn de dravers van Ljutomer, die racepaarden zijn. Ljutomer, hun geboortestad, organiseert jaarlijks tien internationale races. 

Neem een prachtige koetsrit
Het bezoek aan het landgoed in Lipica kan nog leuker zijn als je een koetsrit maakt door het landschap van de Lipizzaner-paarden. Vriendelijke koetsiers en elegante Lipizzaner-paarden nemen je mee op aangename paden, waar je kuddes paarden en het groene landschap kunt bewonderen. Rijtuigen getrokken door Lipizzaner-paarden zijn ook beschikbaar voor speciale fotoshoots - bijvoorbeeld op bruiloften.

Paardensport en golf
Liefhebbers van paardensport die Lipica bezoeken om paard te rijden, of paardrijden onder de knie te krijgen, kunnen in het Maestoso Hotel verblijven in Lipica. Dit hotel is genoemd naar een van de bekende lijnen van de Lipizzaner-paarden. De Lipica golfbaan ligt ook in de buurt van het hotel.

Lipica voor kinderen en gezinnen
Naast de Lipizzaner-paarden kunnen de jongste bezoekers van de stoeterij ook kennismaken met pony's en deze met een gids op een weiland tussen de geiten en schapen berijden. Af en toe kunnen ze ze zelfs meenemen naar de weilanden om Lipizzaner-paarden en hun veulens te ontmoeten. Op het landgoed vinden speciale programma's voor gezinnen plaats.

Als je Lipica bezoekt, zul je onder de indruk zijn van het landschap. Je doet jezelf te kort als je de omgeving niet gaat verkennen. Als je naar Lipica komt omdat je wilt genieten van activiteiten in de natuur, dan kun je ook een aantal andere uitdagingen voor recreatie vinden in de prachtige groene omgeving van Slovenië zoals: 

-    Karstlandschap, een landschap van ondergrondse werelden. 
-    Schatten van UNESCO in Slovenië
-    Postojna-grot, de Postojna-grot en Predjama-kasteel zijn attracties van wereldklasse.

Van Lipica tot andere Karst-gebieden
Je pad naar Lipica brengt je ook door Sežana, een van de grotere steden in de groene Karst-regio. In Sežana kun je een bezoek brengen aan de botanische tuinen en het Karst Living Museum met typische karstfenomenen, thematische en recreatieve paden wachten op je tussen Sežana en Lipica. De Vilenica-grot bevindt zich ook in de buurt. Dit is de oudste toeristengrot van Europa.

Zeker een bezoek waard zijn:
Het Karst levende museum is een schat aan karstfenomenen van onschatbare waarde.
Niet veel gebieden in de wereld kunnen zoveel typische karstverschijnselen op één plek bieden: dolines, instortende dolines, depressies, kalkstenen trottoirs en natuurlijk ondergrondse grotten. Het levende museum, dat het natuurlijke en culturele erfgoed van de traditionele Karst presenteert over een oppervlakte van meer dan 700 hectare, is een uniek natuurlijk en ecologisch belangrijk gebied. Het grootste gedeelte maakt deel uit van Natura 2000. In 2017 werd het Karst Living Museum uitgeroepen tot het beste thematische parcours in Slovenië.

Štanjel, als een van de oudste nederzettingen in de Karst.
Dit middeleeuwse dorp is een pronkstuk van de architectuur en cultuur van de Karst.

De Škocjan-grotten staan sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

KrasPass Gastronomische proeverijen en ervaringen - elke dag tot 31 augustus
Kom elke dag van de week om 11.00, 16.00 en 18.00 uur naar een van de proeverijen en ervaringen die door de hele Karst worden aangeboden tegen prijzen variërend van 12 tot 24 euro.

Wandelen of fietsen door het Karst-landschap fascineert iedereen die niet alleen op het einddoel is gericht, maar geniet van elke stap of fietstocht. Deze wandel- en fietspaden zijn zo adembenemend mooi. Ontdek en luister naar de interessante verhalen, die wachten op je in de Karst en Brkini.