Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Slovenie voor België & Nederland
Garanties van Slovenie Reizen met ANVR en SGR

Ljubljana

Ljubljana in het kort

Ljubljana is de hoofdstad en grootste stad van Slovenië. Het stedelijke gebied heeft een kleine 300.000 inwoners en is gelegen aan de rivier de Ljubljanica. Ljubljana is de groene hoofdstad van een groen land. Het beeld van de stad bij een rivier met pittoreske bruggen en een marktplaats is ontworpen door de beroemde architect Jože Plečnik. De stad met duizend evenementen is omgeven door parken en beschermde natuurgebieden. Een perfecte bestemming voor een meerdaagse stedentrip of als onderdeel van je vakantie in Slovenie. Tijdens een citytrip Ljubljana kun je namelijk genieten van het uitgaansleven, shoppen, musea bezoeken, maar ook op korte afstand van de stad actief zijn in de natuur.
 
De term "liefde" staat in de naam van Ljubljana zelf, wat lijkt op "ljubljena" (wat vrij vertaald geliefde vrouw betekent).
 
Ljubljana en Centraal-Slovenië zijn een geweldig startpunt om verliefd te worden op de speciale kenmerken van Slovenië. De hoofdstad laat zich van vele verschillende kanten zien: van stedelijke cultuur en kunst, historie, festivals en evenementen. Het is verbonden met het moeras waar het oudste wiel ter wereld werd ontdekt. Groene paden rond Centraal-Slovenië leiden naar plaatsen met een UNESCO-erfgoed van de mensheid en oerbossen.
 
Ljubljana is een van de kleinste Europese hoofdsteden. Het is nooit druk, maar ook nooit saai. 50.000 universiteitsstudenten geven het zijn jeugdige aantrekkingskracht en als economisch en cultureel centrum van Slovenië heeft het zowel de lokale bevolking als bezoekers veel te bieden.
 
Ljubljana is een stad gebouwd op menselijke schaal en een stad die de mensen centraal stelt. Het stadscentrum heeft lang geleden auto's verbannen om plaats te maken voor meer terrasjes en restaurants, culturele evenementen, markten in de open lucht, fietspaden, winkelgebieden ... Het leven in deze stad straalt! Kom en laat de "dolce far niente" van Ljubljana, het zoete niets doen, over je heen komen.
 
Als je meer een buitentype bent, zul je positief verrast worden. Slovenen houden van sport, bij voorkeur buitenshuis. Je vindt wandel- en fietspaden in het hart van de stad, of je kunt de stadsgrenzen verkennen en gaan wandelen, skiën, wildwatervaren en andere adrenaline-ervaringen van wereldklasse doen.
 
Ljubljana is het hele jaar door een stad voor actieve en romantische ervaringen en zakelijke bijeenkomsten.Ljubljana is een van 's werelds toonaangevende bestemmingen voor duurzaam toerisme.
- Een opwindende mix van verschillende culturele tradities
- Een van Europa's beste nieuwe culinaire bestemmingen
- Een stad met een groene ziel
- De perfecte congresstad
- Onvergetelijke evenementen en locaties
 

Top 10 bezienswaardigheden Ljubljana

1- Het kasteel van Ljubljana
Het kasteel van Ljubljana, dat ongeveer al 900 jaar op een heuvel boven de stad staat, is een van de belangrijkste attracties van Ljubljana, een echte landmark. Je kunt het bereiken met de kabelbaan of het te voet beklimmen. De toren en wallen van het kasteel bieden het mooiste uitzicht over de stad. Er zijn twee permanente museumtentoonstellingen, twee restaurants, een café en een nachtclub.

2- Plečnik’s Ljubljana
Het beeld van Ljubljana wordt het meest gemarkeerd door het werk van de wereldberoemde architect Jože Plečnik, die ook de stadsplanning van het centrale deel van de stad regelde. De beroemde drievoudige brug behoort tot de beroemdste werken van Plečnik. Je kunt de erfenis van deze geweldige architect vinden in het Plečnik-huis, waar de woonruimtes en de persoonlijke spullen van de architect bewaard zijn gebleven. De beroemde architect Jože Plečnik (1872-1957) probeerde Ljubljana te modelleren op het oude Athene. De veelheid van zijn creaties in de stad, in zijn geheel "Plečnik's Ljubljana" genoemd, wordt beschouwd als een van de belangrijkste totale kunstwerken van de 20e eeuw.

Architect Joze Plecnik heeft een blijvende stempel gedrukt op drie Centraal-Europese steden: Wenen, Praag en Ljubljana. Volgens Friedrich Achleitner, een gerenommeerde kunstcriticus uit Wenen, wordt Plečnik met zijn bijzondere stijl wellicht beschouwd als een architect van de toekomst. Plečnik's bekendste werken zijn het gebouw van de nationale en universiteitsbibliotheek, de rivierdijken en bruggen van de Ljubljanica, de meest opvallende daarvan zijn de Drie Bruggen (Tromostovje) en de Schoenmakers brug (Čevljarski most), de centrale markt, het Križanke theater, het Bežigrad stadion, het uitvaartcentrum op de Žale begraafplaats, en de kerk van St. Michael bij de moerassen. Plečnik zette ook zijn eigen kenmerkende stempel op de omliggende gebieden van Ljubljana, waar een aantal gebouwen, monumenten en kerken werden gerenoveerd in zijn kenmerkende stijl.

3- Drakenbrug
De draak is een symbool van Ljubljana, dat sinds de late middeleeuwen trots regeert in het stadswapen. Meesterlijk ontworpen sculpturen op de Drakenbrug (gebouwd in 1901) zijn tegelijkertijd afschrikwekkend en beeldschoon. Als je met geen van beide een foto hebt gemaakt, wordt wordt schertsend gezegd dat je Ljubljana niet echt hebt bezocht.

4- Centrale markt
De Centrale Markt, ontworpen door de beroemde architect Jože Plečnik, is de plek waar de lokale bevolking winkelt, maar ook de belangrijkste ontmoetingsplek voor de (jonge) inwoners van de stad. Het omvat de buitenmarkt en de gebouwen van de overdekte markten. Elke vrijdag van half maart tot eind oktober vindt op de markt de Open Kitchen-voedselmarkt plaats.

5- Prešernov Trg: het plein plein met de Franciscaner kerk
Prešernov Trg is het hart van het historische stadscentrum. Het is een mix van barok en architectuur van Jože Plečnik. Kenmerkend aan het plein is de roze façade van de franciscaner kerk, een van de meest herkenbare beelden van Ljubljana, maar ook een monument voor de dichter France Prešeren en Plečnik's Drie Bruggen.

6- Het stedelijk museum van Ljubljana
De permanente tentoonstelling van het stadsmuseum van Ljubljana toont de ontwikkeling van de stad Ljubljana vanaf de prehistorie tot heden. De museumcollectie bestaat uit tienduizenden eenheden en ze zijn bijzonder trots op twee vondsten: 's werelds oudste houten wiel en een houten pijl die ongeveer 40.000 jaar oud is. Ga hier naar de website van het museum.

7- De kathedraal (Sint-Nicolaaskerk)
De kathedraal van de stad Ljubljana, waarin het bisdom Ljubljana is gevestigd, is de belangrijkste barokke kerk in Ljubljana. Op deze locatie stond in de 13e eeuw een romaanse basiliek. Na een brand in het jaar 1361 werd het in gothische stijl herbouwd. Tussen 1701 en 1701 kreeg de kathedraal haar huidige barokke vorm. Het beschikt over uitzonderlijke muurschilderingen en ander artistiek erfgoed. Je kunt een van de dagelijkse kerkdiensten bijwonen om te ervaren hoe de Slovenen hun geloof belijden. Diensten zijn dagelijks om 6:00, 7:00, 8:00, 9:00, 10:30, 11:30, 12:30, 16:00 and 18:30.

8- Nationale galerie van Slovenië
De permanente collectie van de National Gallery omvat bijna 600 stukken Sloveense en Europese beeldende kunst. Er zijn onder meer werken van de Sloveense impressionisten, de populaire Sloveense schilder Ivana Kobilca en de beroemde modernistische schilder Zoran Mušič. Er zijn ook tijdelijke tentoonstellingen. Kijk hier op de website naar nieuws, tentoonstelling en openingstijden.

9- Stadhuis
Het stadhuis, de zetel van de gemeente Ljubljana, is een uitzonderlijk barok paleis met Venetiaanse invloeden. Voor het stadhuis staat de beroemde fontein van Francesco Robba, ontworpen in de stijl van de mooiste Romeinse barokke fonteinen. Elke zaterdag kun je een rondleiding krijgen door de gebouwen van de gemeente, die hier al bijna 500 jaar actief is! Wat een historie...

10- Tivoli Park
Het centrale park van Ljubljana is een populaire plek voor gezelligheid en ontspanning. Een openluchtgalerie aan de Jakopič-promenade toont regelmatig interessante foto's op groot formaat. Tivoli Park wordt doorkruist met wandel- en recreatiepaden die tot de hellingen van de Rožnik-heuvel gaan en een ontsnapping naar de natuur mogelijk maken vanuit het centrum van de stad. Je kunt hier veel inwoners tegenkomen, die bijpraten tijdens een heerlijke wandeling.