Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Slovenie voor België & Nederland
Garanties van Slovenie Reizen met ANVR en SGR

Maribor

De stad Maribor ligt aan de rivier de Drava, omringd door de groene bossen van Pohorje en glooiende heuvels waar veel druiven worden verbouwd, voornamelijk voor wijn. Het heeft alles wat een "grote" stad nodig heeft: een historische stadskern, een ruim opgezet park, pleinen, winkels, cafés, restaurants etc. Maribor - Pohorje is een geweldig startpunt om het oostelijke deel van Slovenië te ontdekken. Er zijn vele skipistes en wandel- en bergpaden in de groene heuvels van het meest oostelijke deel van alpien Slovenië - en allemaal op korte  afstand van de stad. 

Oude Stad Maribor - centrum

Het historisch stadscentrum is grofweg te verdelen in drie zones rondom drie belangrijke pleinen: Trg Svobode (plein van de vrijheid), Slomškov Trg (vernoemd naar de eerste bisschop van Maribor, Anton Martin Slomšek) en Glavni Trg (hoofd plein / centrale plein). Rondom het plein Trg Svobode vind je o.a. een museum in de stadsburcht (Mestni Grad), wijnkelder Vinagova Klet, een bevrijdingsmonument, Franciskaner kerk. Aan het plein Slomškov Trg staat de kathedraal van Maribor gewijd aan Johannes de Doper. Het centrale plein Glavni Trg ligt in de wijk Lent. Deze wijk is de uitgaansbuurt en ook het toeristisch centrum. Aan het centrale plein ligt ook het raadhuisplein (Rotovšk Trg) met enkele interessante monumenten: een Mariazuil en het stadhuis met prachtige versieringen in de raadzaal. Om de oude stads zijn deels nog de stadmuren bewaard gebleven, met drie kenmerkende torens: de ronde Gerechtstoren (Sodni Stolp) uit 1310, de Watertoren (Vodni Stolp) uit 1555 en de Jodentoren (Židovski Stolp) uit 1465. 

Wijn in de regio Maribor

In het centrum van Maribor staat een van de grootste en oudste wijnkelders van Europa! Het oudste deel van de kelder, met een oppervlakte van meer dan 15.000 m2 en een ondergrondse wijngangen van 2,1 km, werd gebouwd in 1847. Houten vaten, betonnen tankwagens, wijnflessen enz. hebben een totale capaciteit van ruim 3 miljoen liter! Rondleidingen en proeverijen gaan op afspraak. Lees hier meer.

Stara Trta is officieel de oudste wijnstok ter wereld. De zwartfluwelen wijnstok (modra kavčina) wordt officieel erkend als zijnde meer dan 400 jaar oud en staat in het Guinness Book of Records als de oudste wijnstok ter wereld en produceert nog steeds zijn nobele vruchten, tussen de 35 en 60 kg per jaar. De wijn van deze stok heet het zwarte fluweel en wordt in flesjes van 250ml verkocht. Het snoeien en oogsten van de Stara Trta is een feestelijke ceremonie. De scheuten van de stok zijn al wijdverspreid over de hele wereld. In het gebouw is een klein wijnmuseum gevestigd.
 

Geschiedenis Maribor

Maribor werd voor het eerst genoemd als een kasteel in 1164, als een nederzetting in 1209, en als een stad in 1254. Zoals het grootste deel van het huidige Slovenie stond ook Maribor onder Habsburgse heerschappij tot 1918. Na de Eerste Wereldoorlog ontstond het koninkrijk van Slovenen, Kroaten en Serviërs. Later werd dat het Koninkrijk Joegoslavië. Lees hier meer over de algemen geschiedenis van Slovenie.