Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Slovenie voor België & Nederland
Garanties van Slovenie Reizen met ANVR en SGR

Novo Mesto en regio Dolenjska

Novo Mesto in het kort

Een archeologische parel in het hart van Europa, omarmd door de rivier de Krka en het Dolenjska-landschap met zijn glooiende heuvels.

Novo mesto is het centrum van Dolenjska en heeft een archeologisch erfgoed van wereldbelang. De stad Situlae is omgeven door glooiende wijnheuvels, waar de typische Cviček-wijn wordt geproduceerd, en de mysterieuze Gorjanci-heuvels. Kasteel Otočec, het enige "waterkasteel" in Slovenië, ligt op een klein eiland in de rivier de Krka.

Maar liefst 9 figuurlijk gedecoreerde situlae zijn gevonden in Novo Mesto, en dit is iets minder dan een kwart van alle situlae die tot nu toe in de wereld zijn gevonden. (een situlae is een emmervormig vaatwerk uit de ijzertijd-middeleeuwen).

De gemeente Novo mesto is een gemeente in het zuidoosten van Slovenië, dicht bij de grens met Kroatië. Er wonen ongeveer 37.300 mensen in de gemeente, met meer dan 23.000 in de stad Novo mesto, de zetel van de gemeente. Novo mesto is de zevende grootste stad van Slovenië en de gemeente Novo mesto is een van de elf stedelijke gemeenten in Slovenië.

Novo mesto is het administratieve, economische, kerkelijke, culturele, educatieve, medische en sportcentrum van de Zuidoost-regio van Slovenië. Het is een knooppunt van tal van activiteiten die veel verder gaan dan het regionale kader.

Het is herkenbaar aan zijn uitzonderlijk succesvolle farmaceutische, auto-, bouw-, textiel- en andere industrieën, aangezien de gemeente de thuisbasis is van grote bedrijven zoals Krka, Revoz, Adria Mobil en TPV. Daarom wordt Novo mesto “de exporthoofdstad van Slovenië” genoemd.

De rijke archeologische vindplaatsen in Novo mesto hebben het ook bekend gemaakt als Novo mesto - de stad Situlae. Samen met vijf andere Sloveense steden was Novo mesto de Culturele Hoofdstad van Europa 2012.

Korte geschiedenis en erfgoed
Historische kaders zijn nodig om het heden te begrijpen en optimistisch naar de toekomst te kijken. Novo mesto Kandija. De geschiedenis van Novo mesto gaat 650 jaar terug, toen Rudolf IV. von Habsburg besloot dat geostrategische voordelen van de bocht in de Krka-rivier stadsrechten verdienen.

Het huidige Novo Mesto biedt haar inwoners en vele bezoekers een breed scala aan vrijetijdsactiviteiten. Voor degenen die contact met de natuur willen, zijn er rivier Krka en Gorjanci Heuvels. Cultuurliefhebbers hebben zeker gehoord van Anton Podbevšek Theater of Festival Jazzinty en Fotopub. Sportliefhebbers kunnen de basketbalkampioenen Krka zien, het stadsplein van Novo Mesto is een traditionele afwerking van de Ronde van Slovenië, waarin de Sloveense kleuren worden vertegenwoordigd door de wielrenners van Adria Mobil. Ook culinair kun je genieten van lokale delicatessen die worden aangeboden in de huisjes van het wijnbouwdistrict Trška Gora.

Als je in Novo Mesto bent breng dan een bezoek aan:

De rivier de Krka. Deze groene schoonheid van Dolenjska creëerde een meander waar nu het oude stadscentrum van Novo mesto staat. Het mysterieuze Ragov Log en Portoval Groves bevinden zich tussen de meanders van de rivier.

De Trška Gora heuvel. Deze heuvel is een van de beroemdste Sloveense wijnbouwheuvels, waar uitstekende Cviček-wijn wordt geproduceerd. De bedevaartskerk van de Geboorte van Maria bevindt zich op de top van de heuvel en daarnaast staat een 400 jaar oude lindeboom, de dikste in de Dolenjska regio.

De heuvels van Gorjanci. Deze beboste heuvels zijn gevuld met verhalen en legendes, waarover de bekende Sloveense auteur Janez Trdina schreef. De hoogste top van de Gorjanci-heuvels is Trdinov Vrh. (1178m) omgeven door 23 hectare oerbos.

Het historische centrum van Novo mesto. Maak een wandeling door het oude stadscentrum en vind sporen van de geschiedenis van Novo Mesto. Bezoek het Museum van Dolenjska en luister naar de verhalen van de eerste kolonisten, bewonder de rijke archeologische collectie, met situlae op de voorgrond. Maak een wandeling over het centrale plein onder de herkenbare arcades en bekijk de beroemde bezienswaardigheden van de oude stad - de klokkentorens van de kathedraal van St. Nicholas en de Franciscaanse kerk van St. Leonard.
 

Heb je behoefte aan activiteit en avontuur, onderneem dan het volgende:

Otočec – Avonturenpark
In het woud van het eiland, vlakbij het unieke kasteel van Otočec en een populaire golfbaan, bevindt zicht een avonturenpark voor sport- en adrenaline-liefhebbers. Klim omhoog naar de boomtoppen en geniet van een spannend klimavontuur over bruggen, ladders, netten en andere elementen. Test je moed en bekijk de wereld vanuit een ander perspectief!

Een belevenis op de Krka rivier
Maak een tocht op Rudolfs vlot of het Nika-vlot over de rivier Krka en ervaar Novo Mesto vanuit het uitzichtpunt van de rivier. Je passeert onder meer de Bank (Breg), een van de meest pittoreske delen van de stad, en passeert de rots met het Franciscaner klooster. Liefhebbers van avontuur kunnen ook gaan kajakken, kanoën of stand-up paddleboarden op de rivier de Krka. Als je op zoek bent naar een bijzondere ervaring, ga dan op een riviersafari op de rivier de Temenica.

Erfgoed ontdekken op wandelpaden
Het zachte landschap met veel diversiteit, biedt tal van gemarkeerde wandelpaden. Sommige routes zijn verbonden met de lokale geschiedenis en belangrijke lokale historische persoonlijkheden. De langste daarvan is de 150 km lange Trdina-route. Rudolf's Trail is ook verbonden met de geschiedenis van Novo Mesto. Een van de meest populaire routes is het wandelpad naar de Trdinov Vrh-heuvel. Slak's Trail en de Cvičkova Gaz Trail nemen je mee door het wijnbouwgebied Trška Gora.

Kajakken op de rivier de Temenica
Maak je klaar voor een onvergetelijk overlevingsavontuur in de natuur. Ga kajakken op de rivier de Temenica met ervaren gidsen. Ontdek tijdens je reis beverwoningen en de biodiversiteit van de rivier. Zorg ervoor dat je een stop maakt en geniet van enkele lokale culinaire specialiteiten, die je gedeeltelijk zelf kunt bereiden met behulp van een kruidenplukker. Rust wat uit in een hangmat en vervolg je reis naar de bestemming - waar de rivier de Temenica uitmondt in de rivier de Krka.

Het charmante kasteel van Otočec is de ideale plek om onvergetelijke romantische herinneringen te maken. Koppels kunnen verblijven in kasteelkamers, genieten van gerechten van wereldklasse, wandelen op mooi onderhouden paden langs de dromerige rivier de Krka of genieten van een aantal wellnessbehandelingen in een nabijgelegen ontspanningscentrum. Het is moeilijk om de magie van dit eilandkasteel te weerstaan, waar de muren fluisteren over zijn opwindende geschiedenis.

Een wandeling over wijnbouwheuvels en wijnproeverijen
Bezoek de 150 jaar oude Matjaž's Homestead, waar je meer te weten kunt komen over het leven op het platteland van Dolenjska zoals het ooit was en zoals het nu is. Na een rondleiding door de woning en de oude kelder, kun je genieten van een snack van boekweitbrood en kaas en meer te weten komen over de mysteries van een speciale wijnvariëteit - Cviček-wijn. Maak een wandeling over wijnbouwheuvels naar de kerk van St. George. Je kunt een oud Zidanica-wijngaardhuis bezoeken en lokale wijn proeven - de ecologische Regent-wijn, onder andere.

Een bijzondere tour bij het Struga kasteel
Ervaar de geschiedenis van Novo Mesto op een unieke manier. Het Struga kasteel is niet een typisch museum. Het wordt gepresenteerd door de ogen van de personages die de afgelopen vijfhonderd jaar in het land van Carniola woonden. Je kunt deelnemen aan avonturen en ervaringen met betrekking tot het leven tussen kasteelmuren. Geschiedenis wordt gedeeld door de liefde te tonen voor het verzorgen van het kasteel en het introduceren van een mooie cast van personages.

Eiland wellness voor lichaam en geest
Hotel Šport in Otočec biedt zijn gasten veel sport- en wellnesservaringen. Zelfs de hotelkamers hebben een sportthema - ze zijn gerenoveerd en nieuw ingericht in een moderne stijl, met sportuitrusting en in verkwikkende kleuren die fysieke activiteit stimuleren. Het is het beste om te ontspannen in een prachtige groene omgeving, op bospaden, en het is ook mogelijk dankzij een zwembad met therapeutisch thermaal water en een intieme wereld van sauna's met een loungerras.

API Therapie – wellness in de wereld van bijen
Bij een beekje aan de rand van het Krakovobos is een van de mooiste bijenstallen van Slovenië. Daar kun je ontspannen op een bed op bijenkorven en door glas een bijenkolonie observeren. Adem de heilzame lucht uit de bijenkorf in en geniet van het ontspannende zoemen van de bijen. Geniet van een klassieke of honingmassage in de bijenstal en neem daarna een honingpicknick.

Romantische wijngaardhuisjes
Te midden van glooiende wijnheuvels, tussen wijngaarden met een prachtig uitzicht, vind je charmante huisjes met een wijnkelder en een woonruimte - ze staan ​​bekend als zidanice. Ervaar de gezellige sfeer en warmte. Gastheren-en vrouwen geven je ook de sleutels van de kelder, waar je je favoriete wijn kunt inschenken. Maak je verblijf in een zidanica-wijnhuisje compleet door meer te weten te komen over het platteland van Dolenjska en culinaire specialiteiten te proeven bij boerderijen en lokale restaurants. 

Groene feiten:

  • De rivier de Krka staat bekend om de goed geconserveerde natuur die onderdak biedt aan veel planten- en diersoorten.
  • Met een lengte van 1200 m is de Kette Avenue die over de Marof Heuvel slingert een van de langste en mooiste lanen met bomen in Slovenië.
  • Het park rond het kasteel van Otočec en zijn prachtige omgeving met tal van exotische boomsoorten en de tufsteenstuwen aan de rivier de Krka worden beschouwd als een eersteklas natuurlijk monument.
  • De kozolci hooirekken zijn een stukje Sloveens erfgoed dat anders is dan al het andere ter wereld. In het gebied rond Novo Mesto worden de kozolci-hooirekken nog steeds gebruikt voor landbouwdoeleinden.

Maak een uitstapje in de omgeving naar: Ljubljana, Čatez en Posavje een land van kastelen, wijngaarden, en thermen spa’s. Kočevje regio. Samen met het oerbos van Krokar dat is opgenomen in de Unesco-werelderfgoedlijst, zorgt de regio Kočevje voor een echt mystiek boslandschap. Bela Krajina, een smeltkroes van culturen in het uiterste zuiden van Slovenië aan de rivier de Kolpa.

Bezoek Regio Dolenjska:
Dolenjska is een plek voor verschillende vormen van buitenrecreatie. Je kunt er heel goed wandelen en fietsen, omdat het er zo rustig is. In de Krka, Kolpa en andere rivieren en meren kun je heerlijk zwemmen en genieten op de idyllische strandjes. Het is ook prachtig om te kajakken, kanoën en raften. Niet alleen de ervaren, maar ook amateurvissers zijn het erover eens dat de rivieren en wateren van Dolenjska een pittoreske en onuitputtelijke plek zijn om te ontspannen. Dolenjska heeft slechts één golfbaan, maar het is een superieure golfbaan, zowel wat betreft de netheid als de ligging in de rustige bossen en wateren. Stilte en uitgestrektheid bieden toevlucht tot het spel.

Een beer tegenkomen in Dolenjska is een dagelijkse ervaring voor de lokale bevolking, maar een andere ervaring voor gasten.

Wandelen en fietsen
Twintig wandelpaden met een totale lengte van 982 km lopen van het handwerkgebied voor houtwerk via de Kočevje-bossen naar de zuidelijkste gebieden van Slovenië langs de Kolpa-rivier, van Bela krajina via Gorjanci langs de paden van de witte monniken en de pelgrimsroutes naar Suha krajina en de tufsteendrempels op de Krka-rivier. Fietspaden hebben een totale lengte van 540 km. Ze nemen je mee door de lang verborgen wereld van Loški potok, oplopend door de uitgestrekte bossen van Kočevski Rog naar de Mirna gora-berg, waar je je voeten nat kunt maken in de thermale bronnen en kunt genieten van het panorama van Čatež. Je kunt je energie terugwinnen langs de energiepunten van de Kolpa-rivier en naar het zuiden gaan langs het Baraga-pad naar de Krka-rivier.

Paardrijden
Er zijn paardrijroutes met een totale lengte van meer dan 412 km. Ruiters bezoeken de regio Kočevje te paard en dalen af ​​naar kasteel Kostel. Na het berijden van de hellingen van Bela krajina, stijgen ze op naar de toppen van de Gorjanci-heuvels. Daarna rijden ze over weilanden en dalen af ​​naar Pletarje en de thermale bronnen, gluren in de mysterieuze Radulja-vallei en rijden langs de “Sleeping beauty”, rijdend langs de Mirna-rivier naar Suha krajina en de Krka-riviervallei.

Novo Mesto geeft je weer frisse energie!