Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Slovenie voor België & Nederland
Garanties van Slovenie Reizen met ANVR en SGR

Podčetrtek en Olimje

Podčetrtek en Olimje 

Podčetrtek ligt in het hart van de regio Thermaal Pannonisch Slovenië - een land van geneeskrachtige wateren en wijnbouwheuvels aan de rivier de Sotla. De Terme Olimia spa is zeker een bezoek waard. In het dorp Olimje staat een prachtig klooster en een van Europa's oudste apotheken. Boomgaarden strekken zich uit over de weilanden, en het Podsreda-kasteel maken deel uit van het regionale park Kozjansko.

Het is een ideale bestemming voor een dagje uit.

Olimje ligt in een schilderachtig landschap aan de oevers van de rivier de Sotla, een prachtig juweeltje van ongerepte natuur. Voor golfliefhebbers bevindt zich hier ook nog een mooie 9 holes golfbaan.

Als je in de buurt bent breng dan ook een bezoek aan Pilštanj, het marktplein en de omgeving. 

De Amon boerderij is interessante locatie, en laat al je zintuigen verwennen als je toe bent aan een lunch of diner. Het is een ware culinaire reis. De rustieke stijl van de inrichting doet je denken aan een wijnkelder. Ze bieden gerechten aan die zijn bereid volgens oude familierecepten en leggen veel nadruk op de bereiding van gezonde biologische ingrediënten. Ze hebben ook een eigen winkel “Pri babici” (oma’s winkel).

Zeker een bezoekje waard zijn ook: de chocoladewinkel van Olimje, geniet van een lunch of diner bij Jelenov Greben of ga alleen de 100 herten en moeflons voeren die daar vrij rondlopen. Voor kleine kinderen is er ook een heel leuk Sprookjesfantasie land. Elk eerste weekend van oktober wordt er een groot feest geoganiseerd in het teken van de Kozjansko appel, het wordt ook wel de milieubeurs met een ziel genoemd. Ook vind je honing en bijenteelt in deze streek, bijvoorbeeld bij de Kozje boerderij.

In de regio kun je verschillende activiteiten ondernemen. 

In het Kozjanski park met de bijzondere Karst-bron genaamd Davjek kun je heerlijk wandelen en picknicken. 

Het Podsreda-kasteel, is ‘het meest kasteelachtige van de Sloveense kastelen’. Het heeft ook een rijke culturele activiteit, en het is een zeldzaam voorbeeld van de romaanse stijl in Slovenië. Er zijn mooie wandelpaden, en er bevinden zich nog een aantal bezienswaardigheden rondom het kasteel. 

De Levstik-molen aan de bedding van de rivier de Bistrica uit 1801 is heel bijzonder. 

De Gruska grot, ook wel bekend als de Hermit’s grot, is een vallei met karstgevels die begint met een overhangende muur van 30 meter.  Soms stroomt er water langs de overhangende rots, dit is de bron van de Gruska-stroom.

De grot van Lurška (Lourdes) ligt 250 m ten zuiden van de Mariakerk in Zagorje pri Lesičnem. Onder de 19 meter hoge zandstenen rotsschuilplaats is een klein altaar geplaatst, waar het geneeskrachtige water uit komt. Als je op de plek aankomt, word je verrast door een prachtig uitzicht aan natuurschoon, en met een verfrissing van koud water uit de bron. De grot van Lurška is ook de locatie waar ceremonies en evenementen plaats vinden. 

De hoogste pre-alpine delen van Kozjanski-park - Vetrnik, Oslica, Bohor, bereiken een hoogte tussen 600 en 1000 meter boven zeeniveau. Door toepassing van duurzame landbouw is hier een van de mooiste en rijkste leefgebieden van het land ontstaan: droge heuvelweiden met een uitzonderlijke biotische diversiteit.

De Bistrica is een heldere pittoreske rivier die stroomt tussen de middelhoge bergen.  

De Zelenjak-kloof is precies wat de Sloveense naam (zelen = groen) je doet vermoeden - een gebied van groen, rust en stilte, maar ook een gebied met een eeuwenoude grens. Een smalle kloof die de rivier de Sotla in de rotsen heeft uitgehouwen, is het smalste deel in dit gebied dat de buurlanden van elkaar scheidt.  Steile hellingen, bossen, rotsen en karstverschijnselen herbergen talloze diersoorten en een rijke flora. De Zelenjak-kloof is uitgeroepen tot natuurmonument. Je zult verrast zijn. 

De zandgroeve van Župjek in Bizeljsko is de thuisbasis geworden van een van de mooiste kleurrijke vogels van Slovenië - de Europese bijeneter (Merops apiaster). Deze vogel vangt wilde bijen en andere grote insecten tijdens het vliegen. De zandgroeve was jarenlang het enige broedgebied in Slovenië. Neem je verrekijker mee. 

Op de hoeve van Čerček kun je de kwekerij en collectie hoogstammige graslandboomgaarden bezoeken, waar meer dan 100 traditionele appel- en perenrassen worden geplant. De oorspronkelijke boomgaard strekt zich uit over 2,3 ha en wordt biologisch geteeld.