Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Slovenie voor België & Nederland
Garanties van Slovenie Reizen met ANVR en SGR

Portorož en Piran

Portorož en Piran in het kort

Portorož en Piran is het centrum van sociale evenementen aan de kust en een van de mooiste historische mediterrane steden, dat verbonden is door het verhaal van zout.

Portorož en Piran zijn aan beide zijden omgeven door zoutpannen. De hoge waarde van het beroemde zout maakte de opkomst van het pittoreske Piran in de middeleeuwen mogelijk. In het kosmopolitische zout van vandaag maakt Portorož een groot deel uit van het aanbod aan wellnessdiensten, dat wordt beschouwd als een van de meest uitgebreide in Europa.

Zoutmakers produceren zout volgens een 700 jaar oude procedure en winnen het nog steeds handmatig met traditionele gereedschappen.

De Kustlijn van Slovenië is slechts 42 kilometer. Piran is een echt mooie zoutproducerende stad, die het bezoeken zeker waard is!

Romantisch Piran is de culturele parel van de Sloveense Rivièra. De meest iconische kenmerken van de stad zijn het Tartini-plein, het Venetiaanse huis (Benecanka), de St. George-kathedraal boven het stadscentrum en de stadsmuur. En wat je natuurlijk niet mag overslaan, is Natuurpark Sečovlje Salina.

Geniet van ontspannende activiteiten in heel Portorož en Piran. Van actieve activiteiten vol adrenaline tot luie strandwandelingen. Trek je wandelschoenen aan en verken idyllische dorpjes die verborgen zijn voor de dagelijkse drukte in het achterland. Onderweg kom je tal van gastronomische verrassingen tegen. Fiets de “Parenzana”, een van de meest populaire fietspaden in Europa!!! Word een dag zoutmaker. Ga een dag op pad met Truffeljagers en hun honden die je begeleiden in de mysterieuze wereld van beroemde truffels uit Slovenië, daarna natuurlijk koken en proefen. Probeer stand-up paddleboarden in het mooiste en meest diverse deel van de Sloveense kust, van Piran tot Strunjan. Bezoek de Fonda Fish farm. Maak een gastronomische olijftocht. Of verwen jezelf en ga heerlijk ontspannen in de zoutpannen: In Thalasso Spa Lepa Vida.


Natuurpark Sečovlje Salina, Sečovlje-zoutpannen
Het reservaat is het grootste wetland aan de kust. In het noordelijke deel van het reservaat, Lera genaamd, winnen mensen zout volgens een 700 jaar oude methode - ze gebruiken houten gereedschap en zorgen voor de zogenaamde petola, de basis van de zoutpannen die fungeert als biofilter. Dat zorgt ervoor dat het zout niet vermengt met slib uit de zee, en dat het wit en schoon blijft. De kwaliteit van de zout- en zoutbloem, een zeer dunne, bovenste laag in de vijvers, is wereldwijd bekend en gekoesterd. Ondertussen biedt het verlaten zuidelijke deel van het reservaat, Fontanigge genaamd, vele unieke bezienswaardigheden - vogels, uitgestrekte velden met halofyten en meer dan 100 verlaten en afgebroken gebouwen die ooit werden gebruikt door arbeiders in de zoutindustrie, en die nu bijdragen aan de charme van de Sečovlje-zoutpannen . Het reservaat werd een leefgebied voor verschillende dieren en planten.

De Sečovlje-zoutpannen zijn in alle seizoenen interessant en een bezoek waard. Echt een must see!

Natuurpark Strunjan, (en Stjuža Natuur reservaat)
Het park is een uitgestrekt natuurgebied dat beschermd is en zich uitstrekt over twee reservaten - Strunjan Natuurpark en Stjuža Natuur reservaat. Het beschikt ook over de Laan van Pijbomen, die bekend staat als een door de natuur gevormd monument. Het park heeft de hoogste klif aan de Oostelijk Adriatische kust. 

Istrische dorpen – Padma
“Proef de sfeer van het achterland” en ontdek de verscheidenheid van het achterland. 
Slechts een klein eindje rijden van Piran brengt je naar een wereld van oude Istrische dorpen, omringd door olijfgaarden, wijngaarden en boomgaarden. Alles is gehuld in rust en comfort. De oude stenen huizen. Goedhartige oude vrouwen die niet kunnen wachten om je te vertellen over de goede oude tijd. Boeren die hard werken om steile hellingen te bewerken. Je zou kunnen denken dat de tijd hier is gestopt. Verken rijke heuvels, stop bij het lokale feest met verse mediterrane lekkernijen, luister naar de vredige en rustgevende briesgeluiden of verdwaal in de pittoreske omgeving.

Groene feiten

  • Geografisch liggen Portorož en Piran tussen twee natuurparken, die het behoud van de biotische en landschappelijke diversiteit vergemakkelijken.
  • Bezoekers van het natuurpark Sečovlje Salina kunnen gratis fietsen lenen en gaan naar het zoutmuseum verder om de zoutpannen te bekijken.
  • Elk jaar krijgen de meeste badzones en de jachthaven een blauwe vlag, een internationaal ecologisch symbool dat de kwaliteit van natuurlijke badzones en jachthavens aanduidt.
  • Het Dragonja-rivierdal en de Šavrin-heuvels in het Piran-achterland zijn het hele jaar door een bron van hoogwaardige, lokaal geproduceerde groenten en fruit.