Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Slovenie voor België & Nederland
Garanties van Slovenie Reizen met ANVR en SGR

Ptuj

Ptuj in het kort

De oudste stad van Slovenië, gelegen tussen de glooiende heuvels en de rivier de Drava kun je het hele jaar door bezoeken. 
Ptuj is een oude stad met nieuwe ervaringen. Het kasteel boven de stad met de oudste wijnkelders domineert over de straten. Ptuj heeft een van de kleurrijkste carnavals ter wereld inclusief de Kurenti-maskers. Het uitzonderlijke karakter hiervan is ook door UNESCO erkend. 

Ptuj is een ware verrassing van het noordoostelijke deel van Slovenië. Een wandeling door Ptuj brengt je langs oude Romeinse monumenten en prachtige middeleeuwse gevels. Geplaveide straten en pleinen brengen je naar een van de meest majestueuze kastelen van Slovenië met uitzicht op de dakpannen van middeleeuwse kloosters, kerken en andere gebouwen.

Of het nu in de zomer of winter is, Ptuj biedt 365 dagen per jaar culturele avonturen. Kurentovanje werd zelfs geselecteerd als een van de top 10 beste carnavals ter wereld. In het voorjaar wordt “het Salon Sauvignon festival” georganiseerd waar je tal van specialiteiten kunt proeven van Sloveense boerderijen. De zomers zijn de tijd voor het hedendaagse kunstfestival, het Arsana-muziekfestival en de dagen van poëzie en wijn, evenals de Romeinse spelen, het naspelen van middeleeuwse gebeurtenissen, en traditionele beurzen. De herfst staat in het teken van wijn gerelateerde evenementen en december is traditioneel feestelijk.

Ptuj is ook perfect voor het verkennen van duizend jaar knowhow over het maken van wijn, die je kunt combineren met het proeven van heerlijke traditionele en moderne gerechten gemaakt met lokale ingrediënten.

De ongerepte natuur rondom Ptuj brengt vogels en zeilers naar het Ptuj-meer, het grootste meer van Slovenië. Atleten en buitenmensen kunnen genieten van een prachtig uitzicht vanaf de oevers van de rivier de Drava, evenals de heuvels en wijngaarden rond de stad.

Groene label
Ptuj zweert bij de groene strategie en is trots op het behalen van het Sloveense groene label. 

De stad is een echte geschiedenisbelevenis. Je kunt bijvoorbeeld een mooie rondleiding nemen door de stad om meer te weten te komen over de interessante geschiedenis. 

De stad is omgeven door een wijnbouwlandschap dat zeker het ontdekken waard is inclusief een proeverij. De streek biedt een aantal geweldige witte wijnen.
Bezoek de oudste wijnkelder van Slovenië, waar al 700 jaar de beste wijn uit de Haloze-heuvels en de Slovenske Gorice-heuvels wordt bewaard. Neem een rondleiding door de Ptuj-wijnkelder om de beste jaargangen te proeven. In het wijnarchief zie je de schatten van deze kelder, zoals de oudste Sloveense vintage uit 1917 - de Golden Vine, en het grootste houten vat, dat meer dan 22.115 liter wijn kan bevatten.

Naast de Ptuj-wijnkelder, kun je ook de wijnen van Ptuj en omgeving proeven in de Osterberger wijnkelder en de Kobal wijnbar. In Ptuj is wijn ook uitstekend verbonden met poëzie, die je kunt ervaren op de dagen van poëzie en wijn. Mis zeker het Salon Sauvignon-festival niet. Geniet van enkele ontspannende momenten in stadscafés, zoals Kipert die een eigen huiskoffiemerk heeft, of Muziekcafe. 

Neem een rondleiding en reis terug in de tijd naar de majestueuze Romeinse stad Poetoviona, die 1950 jaar geleden voor het eerst werd vermeld in de archieven. De overblijfselen zijn bij elke stap te zien. Het Orpheus-monument en het Povoden-museum op het idyllische Slovenski-trg-plein, het Panorama (het openluchtarcheologisch museum) en heiligdommen gewijd aan Mithras, de god van zon en licht. Om je ervaring compleet te maken, kun je een echt kampement bezoeken tijdens de Romeinse Spelen en genieten van een heerlijk diner en Mulsum, een oude Romeinse mix van wijn en honing.

Kurentovanje, Carnaval in Ptuj
Als de winter afscheid neemt en de lente voor de deur staat, veranderen de straten van Ptuj in een echte carnavalsstad. Pust (Shrovetide) -tijd staat bekend om tal van evenementen, met als hoogtepunt de traditionele etnografische parade geregeerd door de Kurenti. In het Ptuj-kasteel kun je een hele collectie bewonderen en ook worden ero Kurent-maskerworkshops aangeboden. 
Echte maskers kun je bewonderen in de kamer van Kurent, in traditionele, bij het Ptuj-Ormož Regionaal Museum, Ptuj-kasteel, bij Kurentovanje carnaval en dorpscarnaval rond Ptuj (alleen vanaf Vastenzondag en Aswoensdag), Kurent-achtige maskers zijn ook te vinden op de gevel van huizen aan Jadranska-straat 4 en 6.

Hoewel Ptuj de oudste stad van Slovenië is, heeft het een jong hart. Dit kun je ervaren tijdens het Art-Stays-festival voor moderne kunst. Bezoek de Ptuj Stads Gallerie en zie kleurrijke graffiti in het oude stadscentrum. Drink een kopje koffie onder het Orpheus-monument en probeer lokale biersoorten in het Bodi Café. Je kunt ook heel goed winkelen in modieuze boetieks in het oude stadscentrum.

Bezoek verder in Ptuj: Het kasteel van Ptuj, het Orpheus Monument, het 13e eeuwse Minorite Klooster, het Domincan klooster, De Drava toren, Mithraeum I en III (overblijfselen van twee oude Romeinse heiligdommen uit de 2e en 3e eeuw), het stadhuis, Mihelič gallerie, Kurent kamer, St. George kerk.

Voor ontspanning en activiteit zijn er ook veel mogelijkheden in de omgeving. 
Het stadpark aan de rivier de Drava biedt een openluchtgym. Op het fietspark kun je fietsen, skateboarden, skaten, loopfietsen. Krijg een adrenalinestoot en neem een tandem-luchtduik met een ervaren parachute-instructeur. Het biedt ook een uniek panoramisch uitzicht over de stad. Vlak buiten Ptuj is een cartcentrum. In het Vejkpark kun je waterskieën en wakeboarden. Net onder het Ptuj-kasteel vind je een 18-holes golfbaan met veel waterhindernissen en een eiland. 

Hardlopers kunnen kiezen uit hardlopen langs de oevers van de rivier de Drava, over hardlooppaden, in het stadion van de stad, langs wijngaarden of door weiden en bossen. Een mooie uitdaging is het 13 km lange pad rond het Ptuj-meer.

Wandelen is de perfecte manier om de stad en de omgeving te ontdekken, te genieten van de lokale keuken en vriendelijke inwoners te ontmoeten. Goed gemarkeerde paden leiden je langs veel natuurlijke attracties en culturele erfgoed.
Ook kun je heerlijk ontspannen en genieten van een groene omgeving in het stadspark aan de rivier de Drava, het Bos Strand met prachtig uitzicht over de historische stad van Ptuj, het Panorama archeologisch park met schilderachtig uitzicht op het Ptuj-kasteel, Tursnišče Kasteel park, het meer van Ptuj, wat ook een paradijs is voor vogelspotters. 

Culinair heeft Ptuj ook heel veel te bieden. Naast de uitstekende keuken en restaurants worden er veel culinaire evenementen georganiseerd, die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.