Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Slovenie voor België & Nederland
Garanties van Slovenie Reizen met ANVR en SGR

Radovljica

Radovljica 

Radovljica is een middeleeuws stadje met een gracht en uitzicht op de Karavanke, Alpen en de Julische Alpen. Tegenwoordig staat het bekend als Sweet Radovljica (Radol'ca). De traditie van bijenteelt en honing wordt namelijk aangevuld met nieuwe zoete ervaringen. Het is een echte hoofdstad van bijenteelt en chocolade geworden.

Radovljica heeft van de Europese Commissie het label van European Destination of Excellence-finalist gekregen. 

Het hart en de ziel van Radovljica vind je bij het Linhart-plein, met een verscheidenheid en authenticiteit van de bewaard gebleven architectuur. Het Linhart-plein ligt op een voorgebergte boven de rivier de Sava en lijkt op een openluchtmuseum. Er zijn bewaard gebleven huizen uit de 16e, 17e en 18e eeuw. Bij het uitzichtpunt aan het einde van het plein heb je een prachtig uitzicht op de vallei van de Sava-rivier en de Julische Alpen.
Het oude stadscentrum van Radovljica biedt veel musea, galerieën en restaurants, en organiseert het hele jaar door een verscheidenheid aan evenementen.

Geschiedenis in het kort
De stad begon zich in de 13e eeuw op een voorgebergte boven de rivier de Sava te ontwikkelen en bereikte in de 16e eeuw het hoogtepunt van zijn ontwikkeling. In de overgang van de 15e naar de 16e eeuw werd een muur gebouwd rond het oude centrum van Radovljica, en vandaag de dag is de bewaard gebleven gracht van de stad - een voormalige verdedigingsgracht, nu gedeeltelijk een tunnel - de enige in zijn soort in Slovenië.
Het prachtige Radovljica Landhuis herbergt het Museum van de bijenteelt, het Stedelijk Museum en het is ook de locatie voor het jaarlijkse Radovljica Festival. Naast het landhuis, weggestopt in de kelder van het restaurant Gostilna Lectar, bevindt zich de Lectar Peperkoek Workshop en Museum, en hier tegenover is de Šivec huis gallerie. Ook interessant in de oude stad is Magušar’s huis met een pottenbakkerij, mini-winkel en tentoonstelling van traditioneel aardewerk.
Linhart Plein is vernoemd naar Anton Tomaž Linhart, die werd geboren in een van de huizen op het plein. Op het plein bevindt zich een monument en een fontein ter nagedachtenis aan Josipina Hočevar en een monument voor Cene Avguštin. Het plein wordt gescheiden van het administratieve deel van de stad door het voormalige barokke park met moderne ijzeren lampen.

In de omgeving
In Radovljica en omgeving vind je veel kastelen, herenhuizen, monumenten, parken, kerken.
Ontdek ook de omliggende dorpjes: Kropa, Begunje, Brezje, Kamna Gorica, Lesce, Mošnje, Ljubno, Spodnji en Zgornji Otok.

De prachtige natuur die Begunje na Gorenjskem omringt, vormde de inspiratie voor talrijke liederen van het Avsenik Ensemble. Aan de andere kant van de Radovljica-vlakte liggen de Sava-riviervallei en de Lipnica-vallei, terwijl boven de vallei het beboste Jelovica-plateau ligt.

In Radovljica  en aan de rand zijn er veel plekken met een prachtig uitzicht over Gorenjska, de Julische Alpen en Bled. Bewonder bijvoorbeeld het uitzicht vanaf: de Sint-Pieterskerk en de Smokuški vrh-piek onder de Karavanke-bergen, Jamnik en Talež op het Jelovica-plateau en het Lipnica-kasteel boven de Lipnica-vallei.

Breng zeker een bezoek aan: Draga Vallei, de Jelovica bossen, de Radovljica bergen, de samenvloeing van de rivier Sava Bohinja en Sava Dolinka, Lipnica vallei, de Karavanke.

Als je het hebt over de keuken van Radovljica, denk je als eerste aan de populaire oude restaurants met een lange traditie, onmiddellijk gevolgd door de eigentijdse benadering van de keuken, eersteklas culinaire evenementen en lokale ingrediënten.

Bezoek de verschillende evenementen gedurende het jaar zoals bijvoorbeeld het bekende:
Radvoljica chocolade festival (april)
De maand van de smaak Radol'ca (november)  

Activiteiten en ervaringen in Radovljica 
De omgeving van Radovljica lonkt om ontdekt te worden. Fantastische uitkijkpunten, heldere rivieren, uitgestrekte bossen - dit alles en meer maken Radovljica tot een geweldige plek voor buitenavonturen.

Kies je favoriete activeit of probeer bijvoorbeeld iets nieuws uit!

Wateractiviteiten zoals: Raften, kayakken, canyoning, miniraften, tubing.
Ook kun je hier goed wandelen, fietsen, mountainbiken, paardrijden, vissen, parkour kruisboogschieten, paintballen. Breng een bezoek aan het museum van de bijenteelt of de bijzondere goudmijn voor kleine kinderen.