Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Slovenie voor België & Nederland
Garanties van Slovenie Reizen met ANVR en SGR

Vipava en Vipava Vallei

Vipava en Vipava Vallei

“Charmante hoofdstad van lokale wijn”

Vipava is een pittoresk stadje gelegen onder de hoge Karstplateaus in de Vipava-vallei, tussen de Alpen, Karst en de mediterrane wereld.

Tijdens de lange en rijke geschiedenis heeft Vipava verschillende officiële namen en zelfs nog meer onofficiële achternamen gekregen. Inheemsen noemen het nederig een markt, terwijl bewonderaars van de fascinerende deltavormige bron en bruggen van de Vipava het het Venetië van Slovenië noemen. In de afgelopen jaren zijn er steeds meer mensen die het erkennen als de onbetwiste hoofdstad van de wijn uit de Vipava-vallei. Vipava is een pittoresk stadje, boordevol verhalen en leuke verrassingen.

De Vipava-rivier komt tevoorschijn in verschillende karstbronnen direct onder de steile helling van het Nanos-plateau waar mensen zich in de prehistorie hadden gevestigd vanwege de overvloed aan schoon water. De enige deltavormige rivierkop in Europa, is een opvallend kenmerk van de stad. Door de eeuwen heen werden in Vipava een verbazingwekkend aantal van 25 bruggen gebouwd om de vele bronnen en vertakkingen te overspannen. Dit is waar de Venetië-vergelijking vandaan komt. Maak een wandeling over de bruggen naar de heldere bronnen, luister naar het water, en geniet van de verschillende tinten groen. Het is echt een magische beleving. 

Nabijgelegen stadjes zijn ook een bezoekje waard: Ajdovščina, Nova Gorica, Vipavski Križ, Goče, Šempeter pri Gorici

Geschiedenis in het kort
Eeuwen geleden trokken de overvloed aan watervoorraden, een mild klimaat en de zeer vruchtbare grond van de Vipava-vallei aristocratische families naar de locatie. Door hun landgoederen zorgvuldig te beheren, hebben ze een echt blijvende erfenis gecreëerd. De eerste herinneringen aan de aristocratische erfenis zijn de ruïnes van het oude Vipava-kasteel dat opdoemt boven de Vipava-rivier en werd gebouwd aan het einde van de 11e eeuw. Na een aangenaam voetpad omhoog, beloont de top je met een mooi uitzicht op de directe omgeving. Wandelend over de bruggen naar het dichtbebouwde stadje, loop je langs de Baumkirchner-toren, die in feite een onderdeel is van de fortificatie van het Tabor-kasteel dat leeft met verhalen over de beroemde baron die een militaire commandant was van het Oostenrijkse rijk.

Maar het stuk verzet in de erfenis van de adellijke families uit Vipava is het barokke Lanthieri-herenhuis dat domineert op het belangrijkste plein van de stad. De achtertuin grenst aan de rivier die leunt op de grootste bron van de Vipava-rivier, en de voortuin heeft een weelderig park met kostbare putti - beelden van mollige engeltjes. Naast de algehele mediterrane sfeer van de stad, onderstreept de duidelijk Venetiaanse stijl van de voorkant van het landhuis de vergelijking met Venetië. In de omgeving gaven de graven van Lanthieri ook de opdracht voor het landhuis Zemono in renaissancestijl te bouwen. Tegenwoordig beschikt het landhuis over een van de beste gastronomische restaurants van het land. Maar het kosmopolitisme van de miniatuurstad houdt hier niet op. De Oostenrijkse diplomaat Anton Laurin, geboren in Vipava, liet twee oude Egyptische sarcofagen (4000 jaar oud) naar zijn geboortestad brengen, die nu te zien is op de Vipava-begraafplaats.

Ondanks eeuwen van rijk cultureel leven vind je weinig materiële sporen in Vipava. Een opmerkelijke uitzondering zijn de architectonische stukken. Het Lanthieri herenhuis en het Zemono landhuis hebben dan ook opvallende muurschilderingen. Misschien wel de beste verrassing voor kunstkenners is de kerk van St. Stephen. Het classicistische witmarmeren altaar en de prachtige fresco's uit de 18e en 19e eeuw boeien geïnteresseerde bezoekers en het is niet ongebruikelijk dat een korte trip naar de kerk verandert in een langere kijksessie. Even boeiend zijn de verhalen die worden verteld door lokale gidsen, restauranteigenaren en de lokale bevolking. Het zijn gepassioneerde verhalenvertellers, hun verhalen zullen je zo boeien dat je geen haast hebt om Vipava te verlaten.

Vipava wijn en culinair Slovenië
Voor velen is Vipava Vallei-wijn de belangrijkste reden om terug te keren naar Vipava nadat ze er voor het eerst van hebben geproefd. Vipava wordt aan drie kanten omgeven door wijnheuvels. De plaats is ideaal voor de inheemse variëteiten die de lokale bevolking door de millennia heen in leven heeft gehouden. Opvallend tussen de lokale rassen is de volledig autochtone Zelèn, gevolgd door de gekoesterde Pinela. Witte en rode wijnen, rosé- en sinaasappelwijnen zullen je bekoren met hun uitgesproken karakter en premium kwaliteit. De lokale wijnbouw is doordrenkt van uitgebreide kennis. In het naburige dorp Vrhpolje kweekt de plaatselijke kwekerij al meer dan een eeuw gezonde wijnstokken. Het gerenoveerde Lanthieri-herenhuis herbergt de school voor wijnbouw en oenologie en het eerste wijnmuseum opende onlangs zijn deuren in het herenhuis. Wijnproeverijen zijn net om de hoek. Zorg ervoor dat je de wijnwinkel Vinoteka Vipava bezoekt om de beste wijnen te proeven en te kopen die de lokale Vipava-wijnmakers te bieden hebben onder de deskundige begeleiding van het team.

Met de publicatie van prestigieuze prijzen geeft de nieuwe Michelin-culinaire gids voor Slovenië nog een knipoog naar het fenomenale aanbod van de Vipava-vallei. Voor uitzonderlijke culinaire kunsten werd de eerste Michelin-ster ontvangen door chef-koks Tomaž Kavčič, Gostilna Pri Lojzetu Restaurant Zemono landhuis en Uroš Fakuč, Dam Restaurant. Het Michelin-bord, dat de versheid en meesterlijke bereiding van gerechten viert, werd toegekend aan de restaurants Calypso en Pikol. De Michelingids bevestigt dus nogmaals de status van Vipava Vallei als culinair paradijs.

Vipava vallei, elk moment van het jaar
Onder de hoge Karstplateaus ligt de Vipava-vallei, de schoonheid gevangen tussen de Alpen, Karst en de mediterrane wereld, die zich koestert in de zon. Hier rijpen de fijne smaken van bijzondere wijnen, verspreidt de heerlijke geur zich van het rijpende fruit en glinsteren pittoreske dorpjes tussen de groene heuvels. Als de borawind in de vallei waait, is het verstandig om beschutting te zoeken in een van de vele wijnkelders en de lekkernijen te proeven die door de Vipava-bodem worden geproduceerd. En wanneer de zon het landschap weer streelt, is het tijd om te wandelen – of om te fietsen, elk moment van het jaar.

Klimmen en buitenactiviteiten
Onder klimmers is Vipava een erg populaire klimbestemming, vooral in de winter. Klimwanden op de hellingen van Nanos zijn perfect voor sportklimmen en bieden meer dan 50 alpine routes. In het dorp Gradišče nabij Vipava bevindt zich een sport- en recreatiecentrum. Vipava is het startpunt voor vele wandel- en fietstochten. Ook leuk is paardrijden, het Soča Fun Park (avonturen park), of bungee jumping voor de echte durfal. 

Watersporten op de rivier de Vipava
Langs de aangename meanders van de rivier de Vipava, omgeven door weelderige vegetatie, vogels en ongerepte wildernis, kun je genieten van kajakken en paddleboarden.

Voor nog meer bezienswaardigheden in de omgeving kun je ook kijken bij Nova-Gorica en Vipava vallei.