Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Slovenie voor België & Nederland
Garanties van Slovenie Reizen met ANVR en SGR

Cerknica Meer

Cerknica meer en nationaal park Notranjska

Het meer dat verdwijnt en weer verschijnt. Dit bijzondere natuurwonder ligt midden in een groot karstveld. Het Cerknica meer is een van de grootste intermitterende meren van Europa. Geniet van roeien, vissen, fietsen, wandelen. Voor de vogelliefhebbers zijn er meer dan 270 soorten verschillende vogelsoorsten te bekijken. De veranderende vorm en grootte van het meer geeft je elke keer weer een andere, unieke ervaring. 

Het meer blijft normaal gesproken ongeveer acht maanden per jaar op de Cerknica-vlakte. Water verspreidt zich gewoonlijk over een oppervlakte van 20 km2, maar op zijn best beslaat het meer een oppervlakte van bijna 30 km2. Wanneer het vol is, wordt het meer van Cerknica het grootste meer van Slovenië.

Het werd voor het eerst genoemd in de oude geschiedenis en staat sinds de 15e eeuw op de kaarten van Europa. De hydrologie van het meer werd voor het eerst onderzocht door Carniolan natuurhistoricus Johann Weikhard von Valvasor, die hem een Fellowship of the Royal Society opleverde. Hier is de bakermat van de karstologie en termen als karst polje (vlakte) en intermitterend meer.

Het belang van het intermitterende Cerknica-meer gaat daarom veel verder dan de Sloveense grenzen. Samen met de Rakov Škocjan-vallei en de Križna-jama-grot, is het meer van Cerknica aangewezen als een wetland van internationaal belang – en ook als een Natura 2000-bezienswaardigheid vanwege het belang voor het behoud van bedreigde vogels.

In het gebied zijn 276 vogelsoorten waargenomen - de helft van alle Europese soorten; hier leven 45 soorten zoogdieren - de helft van alle Europese soorten; Er zijn 125 vlindersoorten te zien - iets minder dan een derde van alle Europese soorten; 15 soorten amfibieën paaien aan het meer - bijna een kwart van alle Europese amfibieën ... De biodiversiteit van de regio is werkelijk uitzonderlijk!

Mensen uit de hele regio hebben ook sterke banden met het intermitterende Cerknica-meer. De overvloed aan vis en wild heeft sinds het stenen tijdperk mensen aangetrokken en gevoed. Generaties van hardwerkende handen hebben immers het typische landschap op de vochtige bodem van het bekken mede gevormd en door de uiterwaarden te onderhouden, blijven ze een habitat voor bedreigde flora en fauna garanderen.

Drainage
Een combinatie van tijd, water en rotsen heeft geleid tot het fenomeen drainage, dat het leven op deze prachtige karstvlakte in beweging houdt. Het Cerknica meer is met tussenpozen omdat het vol raakt na lange neerslagperiodes en tijdens het droge seizoen wegvloeit.

Vogels
Intermitterend meer van Cerknica werkt een sterke magneet voor vogels. Tot nu toe is in dit gebied meer dan de helft van alle Europese vogelsoorten waargenomen. Het steeds veranderende landschap biedt unieke mogelijkheden om deze dieren het hele jaar door te observeren in hun dagelijkse activiteiten. In het voorjaar vind je er bijvoorbeeld veel strandlopers, kemphanen, watersnippen. Ook vind je er in het voorjaar de noordelijke Montagu’s en westelijke kiekendieven, paarse en grote witte reigers, roodvoetige valken, en Euraziatische wulpen. In de zomer; veldleeuwerikken, roodstaartroggen, tureluurs, roodhalsfuuts, slangarenden, zwarte ooievaar, waterrails, kleine en gevlekte krakens. Rietzangers, whinchats, ronzenvinken en Savi’s grasmussen. In de herfst is er de rust voor Kraanvogels, machtige zeearenden, ijzerhoudende eenden, slobeenden, 

Vissen
De heerser van de waterwereld is de noordelijke snoek, die roerloos door het water zweeft onder de gele vijverlelies bij de Strzen-stroom. Verder komt er de zeelt, karpers, rudds, kopvoorns, donderkoppen, gewone minows, roodgevlekte beekforel en burbots voor. 

Overige dieren
Het Cerknica meer is de thuisbasis van de kleinste slak, de grootste beren en alles daartussenin. De diverse flora en fauna van het gebied hebben natuurwetenschappers en natuurliefhebbers altijd geboeid en bieden altijd iets nieuws, maar toch ongezien ...
Het aftappen van het meer lokt beren, wilde katten, bunzingen en andere dieren uit hun schuilplaatsen in het bos, omdat ze het niet kunnen laten om te feesten op vissen die in plassen zijn gevangen. Otters bezoeken beekjes bij meanders, terwijl een wolvenfamilie een vermoeide achterste achtervolgt op de vlakte ...

De lente doet de ijskorst smelten, wekt duizenden amfibieën uit hun winterslaap en lokt ze uit hun ondergrondse hoekjes naar het meer. En nu kan de dekking beginnen! Massa’s groene- en boomkikkers en gewone padden begroeten de avonden tot laat in de zomer luid en meedogenloos. Het meest buitengewoon is zeker het overwinteren van gewone kikkers in een van de grotten. In de loop van de winter kunnen zich daar tot 20.000 individuen verzamelen, het grootste evenement in zijn soort in Europa.

Ontelbare steen- en eendagsvliegen voltooien hun cyclus in water en wervelen in hun paringsdans op de vleugels van zomeravonden. Deze bug-bruiloft verandert in een geweldig banket voor vleermuizen. Wanneer de verzwakte insecten in de luie meanderende stroompjes wankelen, nemen vissen het feest over en daarna komen ook tal van organismen, soms onzichtbaar voor het menselijk oog, om de beurt. Deze laatste zetten de organische stof om in de anorganische stof en maken deze weer beschikbaar voor de planten. Op deze manier geeft en neemt het meer levens op zijn unieke manier in de oneindige cirkel van zaken en energiestromen.

Het kleurrijke mozaïek van habitats, vaak onbegaanbaar terrein en de overvloed aan voedsel bieden beschutting en maken het overleven van deze opmerkelijke dierenwereld mogelijk. Alle levende wezens zijn nauw met elkaar verbonden en vormen samen met de karstbodem en het typische klimaat een buitengewoon ecosysteem - sterk en kwetsbaar tegelijk, een ecosysteem dat een intermitterend meer wordt genoemd.

Flora
Onmiddellijk na de lange en koude winters, die typerend zijn voor deze regio, en nadat de sneeuw is verdwenen, komen er prachtige donkerpaarse bloemen uit de bodem. De dikharige bergpasqueflower is een typisch soort in het zuidwesten van Slovenië. 
Laten we het niet plukken, want het is een bedreigde en beschermde soort van de Sloveense flora. Ook vind je er de Green-winged orchidee, en de carniolan primeroos.

Bezoek bijvoorbeeld:

 • Križna jama grot
 • Het museum van het Cerknica meer
 • Maak een prachtige boottocht of kano tocht 
 • Er zijn vele fietspaden in deze idyllische natuurlijke omgeving
 • Beklim bergtoppen en geniet van schitterende uitzichten, maak wandelingen langs het meer of beekjes en educatieve paden.
 • Vogels kijken (meer dan 270 soorten, waarvan voor 100 soorten ook de broedplaats hier is)
 • Beren kijken. Notranjska is de enige bestemming waar je bruine beren in hun natuurlijke habitat kunt observeren en foto's kunt maken.
 • Maak een unieke hooiwagenrit. Je kunt al het moois van het Cerknica-meer in je opnemen tijdens een panoramische rit op een traditionele door paarden getrokken hooiwagen genaamd lojtrnik.
 • Ga vissen. De wateren van het meer Cerknica en de omgeving verbergen vissoorten die sportvissers van heinde en verre lokken.
 • Bezoek het erfgoedhuis en het culturele centrum van Kulturni dom. 
 • Schaatsen. Op precies dezelfde plek waar je in het voorjaar een boottochtje maakte of in de zomer een wandeling maakte, kun je bij mooi weer in de winter heel goed schaatsen!
 • Geniet van de buitengewone ervaring in de wildernis van het bos.
 • Maak gebruik van picknickplaatsen op idyllische plekjes in het hart van de natuur. 
 • Ook vind je talrijke kerken en christelijke heiligdommen langs de weg, hooirekken, graanschuren, fruitdrooghutten, molens en zagerijen ... ze getuigen allemaal van het rijke en diverse leven van vorige generaties in de regio Notranjska.