Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Slovenie voor België & Nederland
Garanties van Slovenie Reizen met ANVR en SGR

Krn meer

Krn meer in de Soča vallei

In het hart van de Krn-hooglanden ligt het vredige Krn-meer. Het is het grootste hoge bergmeer van Slovenië, dat de machtige nabijgelegen toppen weerspiegelt met tweeduizend meter Krn op de voorgrond. Het meer biedt een echte ontsnapping aan de dagelijkse drukte.

Het grootste Sloveense hoge bergmeer Krnsko jezero is een populaire bergsportplek, het ligt op een hoogte van 1391 meter.

Dus trek je wandelschoenen aan en stap op een pad, waar je overweldigd zult worden door de kleurrijke en frisheid van de bergen. 

Het meer heeft een glaciale oorsprong en ligt onder Krn (2.244 m), niet ver van de alpenweide Planina Duplje en het meer Dupeljsko jezero. Het wordt beschouwd als een van de mooiste landschappen van de Julische Alpen.

Een kleurrijk Alpenparadijs met een rijk water-ecosysteem
Het Krnsko jezeromeer is bijna 400 meter lang, 150 meter breed en 17 meter diep in het diepste deel.

Er leven 40 plantensoorten in het waterecosysteem, voornamelijk algen, en 24 soorten dieren, waaronder kleine rivierkreeftjes. In het meer is zwemmen niet toegestaan om het ecosysteem te behouden.

Grijp het moment en geniet van het uitzicht, dat zich uitbreidt naar Krn en de omliggende toppen. In de beschutting van deze bergen, naast het meer, wacht je een echt plantenparadijs.

In de omgeving van het meer staat het vol met levendig kleurrijke alpenbloemen, waaronder bedreigde soorten, zoals de gele Kerner Alpine Poppy (P. alpinum subsp. Kerneri), aconiet (Aconitum angustifolium) en wit katoengras (Eriophorum scheuchzeri) gedijen.

Een echo van het voormalige Isonzo Front en Rapallo Border
Het Isonzofront (Italiaans voor de rivier de Soča) was tijdens de Eerste Wereldoorlog een front tussen Oostenrijk-Hongarije en Italië, rond Kobarid in het noordwesten van Slovenië. De immens mooie natuur rond Krn en Krnsko jezero meer was ooit getuige van de bloedige gebeurtenissen van het Isonzo-front en de donkere periode van de Rapallo-grens. De overblijfselen van loopgraven, spelonken en prikkeldraad herinneren ons aan de frontale gevechten van Isonzo. 

De meervoudige naam van de Krnska jezera-meren verwijst naar het Veliko (Krnsko) jezero-meer, het Dupeljsko jezero-meer en het kleinere meer in Ložnica.

Klim naar de Krnska Jezera-meren! En beleef deze prachtige natuur. Het is een makkelijke gemarkeerde route van ongeveer 2 uur, 30 minuten. 

Bezoek in de omgeving bijvoorbeeld:

  • De Tolmin kloof
  • Triglav Nationaal park 
  • Rivieren, kloven, watervallen, meren, grotten, helende bronnen
  • Er zijn veel bezienswaardigheden gerelateerd aan de Eerste wereldoorlog, zoals bijvoorbeeld het Kobarid museum. 
  • Op het gebied van nationaal erfgoed zijn er ook vele musea, monumenten, fortificaties, architectonische eigenaardigheden, je kunt een onvergetelijke treinrit maken met een oldtimer trein, en ontdek de 1000 jaar oude traditie van het kaasmaken waar de Soča vallei beroemd om is.