Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Slovenie voor België & Nederland
Garanties van Slovenie Reizen met ANVR en SGR

meer van Bled

Het paradijs van Slovenië

Dit Alpenmeer met het enige eiland in Slovenië is al eeuwenlang een wereldberoemde bezienswaardigheid en maakt indruk op bezoekers met zijn natuurlijke schoonheid, rijkdom aan legendes en speciale krachten om het welzijn te herstellen. Maar ook met heerlijke zandstranden om te zwemmen.

Bewonder het meer vanaf een kasteel op een klif en bezoek het eiland op een traditionele "pletna"boot. Een hemelse ervaring in de parel van de Alpen. Bled werd genomineerd als een van de zeven nieuwe wereldwonderen.

Vraag je je af waarom? Bezoek de belangrijkste bezienswaardigheden, ontdek een breed scala aan attracties voor elke smaak en ontdek waarom het een van de meest groengeoriënteerde plaatsen van Slovenië is.

“Bezoek het meer van Bled, en om je wensen uit te laten komen”

Traditionele houten boten - pletnas - brengen al eeuwenlang bezoekers naar het eiland midden in het meer. Deze boten worden bediend door staande roeiers die bekend staan ​​als pletnars. Na het aanmeren beklimmen gasten 99 stenen treden om de Maria Hemelvaartkerk te bereiken. Luister op dit eiland, dat het onderwerp is van legendarische verhalen, naar de kerkklok en luid het zelf. Volgens de legende zullen je wensen uitkomen. Als je terugkeert naar de oever van het meer, kun je het eiland op het meer bekijken vanaf het kasteel of vanaf de wandel- en koetspaden die je rond het meer leiden. Maak een ritje met de Bed koetsiers, bekend als fijakers!

Het verhaal van de Bled bel in het kasteel!

De kerkklok, gemaakt in het begin van de 16e eeuw, zou afkomstig zijn van de paus zelf. Het verhaal gaat dat hij het aan de kerk gaf nadat de oorspronkelijke bel, die door een ontroostbare weduwe naar het eiland was gestuurd ter nagedachtenis aan haar overleden echtgenoot, in een storm op de bodem van het meer terechtkwam.

Bled heeft dus echt een paar legendarische klokken: die in de kerk en die op de bodem van het meer. De legende over de gezonken bel wordt elk jaar tot leven gebracht door een speciaal kerstevenement.

Het mooiste uitzicht op het meer, het eiland en de omliggende toppen is vanaf het kasteel dat op een klif boven het meer uittorent. Vanwege zijn schoonheid wordt het beschouwd als een van de mooiste trouwlocaties in Europa, en het is ook de locatie geweest van belangrijke diplomatieke en staatsprotocolbijeenkomsten.

Naast de pittoreske architectuur herbergt dit 12e-eeuwse kasteel ook een museumcollectie; een kasteeldrukkerij, waar je meer te weten kunt komen over traditioneel handmatig drukken; de kasteelkelder, waar je wijn kunt bottelen en de fles kunt verzegelen met was; een kasteelsmederij en een restaurant. In de zomermaanden kun je een kasteelheer ontmoeten of een boogschiettoernooi meemaken.

Bled is een van de meest herkenbare iconische plekken in Slovenië. In de 19e eeuw werd het bezocht door liefhebbers van hydropathie volgens de methoden van de Zwitserse arts Arnold Rikli. Aan het begin van de 20e eeuw werd het meer van Bled beschouwd als het mooiste kuuroord van Oostenrijk-Hongarije (het Habsburgse Rijk). Na de Tweede Wereldoorlog was dit de locatie van een van de belangrijkste residenties van het staatsprotocol. Villa Bled heeft deze functie tot op de dag van vandaag behouden.

 

De thermale bronnen van het meer

Vanwege het bergklimaat en de ongerepte natuur werd het meer van Bled ooit algemeen beschouwd als een kuuroord en waren er aangename zwemgebieden aan het meer. Het meer heeft geen grote natuurlijke instromende beekjes; water wordt slechts door een paar bronnen geleverd.

Er zijn ook thermale bronnen in het noordoostelijke deel van het meer, die nu de zwembaden van hotels in Bled bevoorraden, zoals Grand Hotel Toplice, Park en Golfhotels.

Op verschillende plaatsen aan het meer zijn ingerichte stranden en andere openbare zwemmogelijkheden.

 

Vintgar canyon

Niet ver van het meer van Bled ligt een kloof die vanwege zijn uitzonderlijke schoonheid al in de 19e eeuw toeristen trok. Houten bruggen en galerijen leiden je door de 1.6 km lange kloof tussen watervallen, poelen en cascades. Een absolute “must see en must do”. Een stenen, voormalige boogbrug met één boog torent ook boven de kloof uit. De Vintgar-kloof, die ook zijn naam deelt met andere, soortgelijke kloven in Slovenië (vintgar is het Sloveense woord voor kloof), verrast je ook vanwege zijn unieke flora.

Van het meer van Bled tot de hoogste Sloveense berg

Je kunt de berg Triglav (2864 m), de hoogste berg van Slovenië, over verschillende paden bereiken. De gemakkelijkste, maar alsnog steeds vrij moeilijke, is het bergpad dat begint op Pokljuka (6,5 uur), een bebost plateau in de buurt van het meer van Bled. Een van de educatieve paden in het Triglav National Park is ook te vinden op het Pokljuka-plateau.

De echte smaak van het meer van Bed: de Bled Cream Cake.