Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Slovenie voor België & Nederland
Garanties van Slovenie Reizen met ANVR en SGR

meer van Bohinj

Het meer van Bohinj

Het grootste natuurlijke meer van Slovenië met eindeloze mogelijkheden voor buitenactiviteiten.

Het meer van Bohinj is de ideale keuze voor natuurliefhebbers. Van rustige wandelingen in de Alpen, tot zware hikes, mountainbiken en ook verfrissing vinden in het grootste natuurlijke meer van Slovenië. Vanaf hier voert een prachtig pad je naar de betoverende Savica-waterval en naar de nabijgelegen heuvels, waar je kunt genieten van de schoonheid en en schone lucht van de Alpen.

Het meer van Bohinj ligt in een gletsjervallei en omvat bijna 100 miljoen kubieke meter water - volgens een oude Bohinj-grap: niet meer dan een emmer als het groot genoeg is. Het steil aflopende meerbassin is relatief soepel gevormd en heeft geen ondiepe gebieden. In de zomer stijgt de temperatuur van het water tot 22 ° C; in de winter bevriest het meer soms. Het waterpeil stijgt 2-3 meter na hevige regenval.

Weetjes over het meer:

 • Surface elevation: 526 m
 • Lengte: 4100 m (de langste diagonaal)
 • Maximale breedte: 1200 m
 • Maximale diepte: 45 m
 • Oppervlakte: 318 ha of circa 3,2 km2
 • Omtrek (heeft verschillende afmetingen): 11.35 km

Het water van het meer wordt driemaal per jaar hersteld. De belangrijkste zijrivier is de Savica en de grootste toevoer komt van de rivier de Sava Bohinjka. Meer dan een derde van het water stroomt vanuit de Karst-bronnen onder de oppervlakte van het meer langs de noordkust het meer in. Tijdens hevige regenval stroomt het water juist weer uit het meer, als een natuurlijke overloop: de Govic-bron op de Prsivec-heuvel.

Interessante feiten over het meer van Bohinj:

 • Aan het einde van de laatste ijstijd was het Bohinj-meer ongeveer 18 meter hoger en reikte het helemaal tot aan het dorp Stara Fužina.
 • Slechts een tiende van het meer van Bohinj is ondieper dan 10 meter en maar liefst 80% is dieper dan 20 meter, met 20% zelfs dieper dan 40 meter.
 • Er is een lacustriene krijtafzetting tussen het gehucht Sveti Duh en het evenemententerrein Pod Skalco.
 • Aan de zuidkant van Sveti Duh is er ook een van de weinige kwarts-porfierafzettingen in de Julische Alpen.
 • Het Bohinjmeer herbergt 65 algensoorten, 8 soorten weekdieren, en 5 vissoorten.
 • Jezernica, de op één na kortste rivier van Slovenië, stroomt uit het meer van Bohinj en nadat het samkomt met de Mostnica-rivier (100 meter van de brug), wordt het de Sava Bohinja genoemd.

Activiteiten bij het meer van Bohinj:

Het meer van Bohinj is het hele jaar door perfect voor wateractiviteiten - van zwemmen, boottochten, windsurfen, kajakken of kanoën, vissen en duiken in de warmere maanden tot (soms) zelfs schaatsen in de winter. Bezoekers kunnen ook een prachtige toeristische boottocht maken of gewoon een ontspannende wandeling langs de oever maken. Als ijsvorming een optie is, houd er dan rekening mee dat je alleen op eigen verantwoordelijkheid kunt schaatsen en op ijs kunt lopen. We raden u aan uiterst voorzichtig te zijn!