Onze klanten waarderen ons zeer goed De reisspecialist van Slovenie voor België & Nederland
Garanties van Slovenie Reizen met ANVR en SGR

Julische Alpen

De Julische Alpen liggen voor driekwart in het noordwesten van Slovenie en een kwart in Italie. De Julische (of Juliaanse) Alpen zijn vernoemd naar Julius Caesar, die aan de voet van de bergen de stad Cividale del Friuli (Italië) stichtte. 

Het hele gebied is ongeveer 4.400 km2 groot. In het Sloveense deel zijn meer dan 150 bergtoppen hoger dan 2.000 meter. De hoogste top is de Triglav met een impossante 2.864 meter. Deze top is ook de naamgever van het enige nationale park van Slovenie. Overigens zijn er nog 40 andere natuur- en landschapsparken in het land. Eigenlijk is heel Slovenie een natuurpark. Een andere mooie top is de Mangart (2.677 meter). U kunt met een goede auto via een panoramische autorit tot net boven de 1.900 meter komen, en dus tot dichtbij de Mangart top. In de Julische Alpen ontspringen onder andere de rivieren Soča en Sava. 

De bergketen wordt omring door de mooie valleien van de rivieren Soča, Sava Dolinka en Sava Bohinjka. In de valleien vind je onder andere het meer van Bohinj en het meer van Bled. Sinds 2003 is een gebied van circa 2.000 km2 (ongeveer de helft van de Julische Alpen) uitgeroepen tot UNESCO biosphere reservaat. Lees hier meer over op de website van UNESCO. Er komen meer dan 7.000 diersoorten voor en meer dan 1.600 plantensoorten. Tot 1.600 meter zijn de meeste bergen begroeid met bossen, en vind je veel beekjes, waterbronnen, rivieren en watervallen. 

In de winter populair bij skiërs, in de zomer bij natuurliefhebbers en mensen die willen onthaasten. Ideaal om te wandelen, hiken, mountainbiken, fietsen of andere bergsporten te doen. Of om heerlijk uit te rusten en te genieten van de natuur. De belangrijkste centra voor wintersport zijn Kranjska Gora, Vogel en Kanin. De grootste trektpleisters in de omgeving zijn: Bled en het meer van Bled, Bohinj, Bovec, Kobarid, Kranjska gora, en de Triglav, Brda en Radovljica. 

Veel (berg)regio's hebben ook hun eigen lokale festivals en evenementen. In Bohinj is bijvoorbeeld een traditioneel wilde bloemenfestival en kun je traditionele boerderijen bezoeken. In de Soča vallei, bij de stadjes Tolmin, Kobarid en Bovec, vind je historisch erfgoed voornamelijk uit WO I, maar het is ook bekend als de vallei van muziekfestivals. Of het middeleeuwse stadje Radoviljica in de buurt van Bled, bekend om de honing en imkers. 

Top 7 bezienswaardigheden:

  1. In de Soča vallei natuurlijk de Soča rivier (vooral de bron en canyon), Boka en Kozjak watervallen en deTolmin canyon
  2. Bij Bohinj is het meer een must see, maar ook de Savica waterval en Mostnica canyon trekken veel bezoekers
  3. Het meer van Bled en omgeving
  4. Vintgar canyon
  5. Martuljek toppen (zie foto onder), te bezichtigen uit het dorpje Gozd Martuljek en een wandeling naar Peričnik waterval aan de voet van Triglav
  6. Trenta vallei
  7. Tolmin canyon (in de buurt van de Soča vallei), vind de berenkop!